De lär äldre Lidingöbor att försvara sig själva

Jan Malmstedt och Joachim Volckerts håller i självförsvarskursen.
Jan Malmstedt och Joachim Volckerts håller i självförsvarskursen.
Självförsvar för seniorer – det står på schemat på Bosön i slutet av januari.

Två Lidingöbor ska undervisa i hur man bäst försvarar sig mot våld.

Det är Lidingöborna Joachim Volckerts och Jan Malmstedt som startat kursen. De har svart bälte och svart bälte med graderingar i ju jutsu och tränar i ju jutsuklubben på ön.

– Vi har båda lång erfarenhet av självförsvar och jag är psykolog och psykoterapeut till yrket och har arbetat med brottslingar och brottsoffer. Vi tänkte att det skulle vara kul att testa detta, säger Joachim Volckerts.

På Bosön hålls folkhögskolekursen ”Lev väl för seniorer”. Där ingår självförsvarskursen som ett delmoment.

– Vi är ju själva två seniorer, och jag föreslog en seniorkurs i självförsvar för en av kursledarna och han tyckte att det var en bra idé. Vi hade den första kursen förra året och den blev populär, säger Jan Malmstedt.

Tanken med kursen är att den ska ge en introduktion till hur man kan försvara sig själv mot våld, bland annat med blockeringar och förflyttningsteknik.

– Det blir lite elementära rörelser och falltekniker. Men 99 procent av självförsvar handlar om att se till att inte hamna i situationer som kan bli våldsamma, säger Jan Malmstedt.

– Och om en sådan situation uppstår är det viktigaste sättet att skydda sig på att springa. Vi vill framförallt öka medvetenheten om dessa frågor med den här kursen, säger Joachim Volckerts.

Frågor som våldet i samhället, våldsmannens och våldsoffrets psykologi samt hur man gör hemmet till en säkrare plats kommer att tas upp.

Kan man försvara sig efter en sådan här kurs?

– Nja, förhoppningsvis lär man sig framför allt att självförsvar är att lära sig undvika situationer som kan bli hotfulla, säger Jan Malmstedt

Eftersom kursen ingår i en utbildning är den bara öppen för de som går den. Men funderingar finns på att göra kursen mer tillgänglig.

– Det är inte omöjligt att vi kan utveckla den till en öppen kurs, idén är intressant, säger Jan Malmstedt.