De lär ut dans gratis till unga

Viktoria Nguema och Yashnia Deras Cruz startar gratis danscirkel tillsammans med Farzaneh Ghaderi.
Viktoria Nguema och Yashnia Deras Cruz startar gratis danscirkel tillsammans med Farzaneh Ghaderi.
Alla i Botkyrka borde få chansen att lära sig dansa.

Det tycker Botkyrkadansarna bakom projektet Dans på röda, en gratis danscirkel för barn och unga i Fittja.

Botkyrka har blivit lite av ett Mecka för dansintresserade. Man kan lära sig dansa allt från jazz och street till bugg och boogie woogie. Danskurser hålls bland annat i Hallunda Folkets hus och på Quben i Tullinge.

Dessutom erbjuder scenskolan Fejm och kommunens kulturskola en mängd olika danskurser under vår och höstterminen, mot en avgift på 350 till 400 kronor.

Men dansarna bakom projektet Dans på röda startar nu ett kostnadsfritt alternativ.

– Många familjer i Botkyrka har tyvärr inte alltid möjlighet att betala terminsavgiften för ett eller flera barn, och vi tycker att det är viktigt att kunna erbjuda aktiviteter till alla barn oavsett socio­ekonomisk bakgrund, säger projektledaren Viktoria Nguema.

Dans på röda görs i samarbete med organisationen Vi unga. Botkyrkaborna Viktoria Nguema, Farzaneh ”Ferri” Ghaderi och Yashnia Deras Cruz ska hålla i danscirkeln, som är möjlig tack vare bidrag från studieförbundet Vuxenskolan.

– Förutom dansträning ska vi även att ha samtal i grupp med deltagarna. Då vill vi öka kunskapen om föreningsliv och organisering och inspirera dansarna till att förverkliga sina drömmar, säger Viktoria Nguema.

Danscirkeln riktar sig till ungdomar mellan 10 och 20 år. Det blir två olika dansgrupper. De äldre kommer att kunna lära sig jamaicansk dancehall, medan de yngre ska träna blandade danser, till exempel modern dans och hiphop.

kursen börjar vecka 25 på Ungdomens hus i Fittja. Efter sommaren ska de fortsätta att ha gratis dans­träning fram till årsskiftet.

– Vi vet att det finns intresse bland Botkyrkaborna och vi hoppas att detta ska bli jättekul för både deltagare och lärare, säger Viktoria Nguema.

Fakta

Här kan du dansa på lovet

Dans på röda: Två dagar i veckan hålls danskurser för 10–20-åringar i Ungdomens hus i Fittja. Start vecka 25.

På Hågelby är det dans till livemusik tisdagar och tors­dagar i sommar. En måndag i månaden blir det linedance.

The Movement Summer Camp arrangerar ett fyradagars dansläger i Alby i sommar, med internationella och professionella danspedagoger. För åldern 7–20 år.