Min lokala hjälte

De letar efter dumpade Zelda

Musikartisten Lili Päivärinta har en personlig relation till två katter som kan ha övergetts i Ågesta. Nu engagerar hon sig i letandet tillsammans med Djurhjälpen i Vaxholm.

Det var 2006 som Lili lämnade in de två katterna som hon hittat i Värmdö, då 6 månader gamla, till föreningen Djurhjälpen i Vaxholm. Ett par månader senare gavs de bort till en person som skulle ta hand om dem.

Anna Sokolov, Djurhjälpens grundare, tror att innekatterna Zelda och Teddi kan ha dumpats i Ågesta.

– Personligen så tror jag att inte att katterna har smitit, utan att det är en person som dumpat dem här ute i början av september, säger Anna Sokolov.

Anna Sokolov har också fått , den tidigare Sollentunabon, Lili Päivärinta att engagera sig i letandet.

– De som dumpar katter är ansvarslösa. De tycker att det är för dyrt att avliva dem och hittar en lätt utväg genom att släppa ut dem på någon skymd plats, säger Lili Päivärinta.

Katten Teddi hittades i början av september ute i området, men värre kan det ha gått för Zelda som fortfarande är borta.

Ute i Ågestas naturområde är hösten kall, och marken blöt och lerig. Vid parkeringen intill naturistbadet står en sönderslagen och nedklottrad skrotbil. Vid en buske i närheten har de ställt en kattbur med en filt och en skål med mat i förhoppning att Zelda hittar tillbaka. På träden runt grusparkeringen hänger lappar som efterlyser de två katterna.

– Vi har satt upp dem på väldigt många ställen och vi ska också sätta upp lappar i Farstaområdet, säger Anna Sokolov.

Lili Päivärinta är upprörd över att många katter lämnas ute i naturen.

– Jag vill slå hål på myten att katter har nio liv. Innekatter har väldigt svårt att anpassa sig och kan lätt svälta ihjäl. Jag har själv hittat en svårt medtagen katt en gång som försökte äta grus, säger hon.

Hon hoppas nu att någon ska hitta katten.

– Nu vill vi bara veta om någon har sett Zelda. Om någon tar hand om henne så är det okej, vi behöver inte ha tillbaka katten, vi vill bara veta att hon mår bra, säger Lili Päivärinta.

Om man har sett katten Zelda kan man vända sig till föreningen på www.djurhjalpen.nu.

Lili Päivärinta och Anna Sokolov deltar i jakten på den försvunna katten Zelda.