De letar efter mat bland höghusen

Bollmora har fått oväntat besök. Dovhjortar, som tidigare mest setts i villaområdena längre ut i Tyresö, har nu hittat till höghusen i Bollmora.

– Det är verkligen konstigt, säger viltvårdaren Lennart Molander.

Att rådjur oblygt börjat leva nära människan är inget nytt. Nu ser det ut som om dovhjortarna börjat anamma samma urbana beteende. De senaste veckorna har Bollmoraborna fått se flockar av kronförsedda djur ströva omkring bland höghusen vid bland annat Granängsringen, Sikvägen, Pluggvägen och Granitvägen.

En av dem som mött dovhjortarna är Lena Andersson.

– Det kändes rätt häftigt och spännande, som att få in en bit av vildmarken. Man räknar inte riktigt med det om man bor i lägenhet i Bollmora. Samtidigt är det lite skrämmande, särskilt som jag har hund och inte vet hur de beter sig om de är brunstiga, säger hon.

Även René Timmer som bor på Granitvägen har fascinerats av djuren när de letat efter mat vid fyravåningshusen vid Granit livs.

– Man fick nästan intrycket av att de varit och handlat, så tama verkade de vara. Jag kunde gå så nära som fem meter utan att de reagerade, berättar han.

Enligt Lennart Molander, viltvårdare i Tyresö kommun, har dovhjortarna spritt sig från Erstavik där de planterades in på 1960-talet.

Sedan ett par år tillbaka är de flitiga gäster i trädgårdarna i framför allt Strand, Gimmersta, Öringe­området och ute vid Brevik.

Men att de nu syns även inne i Bollmora är nytt och ovanligt.

– Det är inte normalt att de springer omkring på Sikvägen och i Bollmoraberg. Förmodligen är den tuffa vintern en förklaring och de är väl på jakt efter fågelmat, säger han.

Efter mer än 40 års erfarenhet av viltvård vill han dock uppmana Bollmoraborna att inte mata djuren. Enligt Lennart Molander kan eventuell utfodring få riktigt dåliga konsekvenser, då det leder till att hjortarna gör sig hemmastadda inne i stadsmiljön.

– Det handlar inte bara om trafikolyckor. Djur som normalt sett är vilda och som tappar respekten för människor kan börja utveckla aggressiva beteenden och då måste vi skjuta dem.

Helst skulle Lennart Molander se att Bollmoraborna till och med hjälptes åt med att skrämma iväg hjortarna och han menar att det räcker med att tjoa och vifta med armarna.

– Till skillnad från rådjur så lever dovhjortar i flock. Jag har sett flockar med 20 individer. Tänk dig det inne i stan!

Jag har sett flockar med 20 individer. Tänk dig det i stan!Lennart Molander, viltvårdare

Fakta

Så känner du igen en dovhjort

Dovhjortar blir upp till en meter i mankhöjd. En hane kan väga upp till 120 kilo.

De flesta är rödbruna, men det finns också vita, svarta och silvergrå djur.

Dovhjortar har en vit bakdel som är inramad av två ”paranteser” av kolsvarta pälshår.

De kommer från Mellanöstern men har funnits i Sverige sedan 1500-talet. De lever oftast i parker och inhägnade områden.

Källa: Kolmårdens djurpark