De lyckas spåra allt fler

Peter Holmström och hans hund Folke arbetar med att nosa upp brottslingar.
Peter Holmström och hans hund Folke arbetar med att nosa upp brottslingar.
Polisens hundenhet blir allt mer framgångsrik.

I Sollentuna kunde tre män gripas med hjälp av en polishund efter ett värdetransportrån i Rotebro i september.

Sedan 2011 har antalet spårade personer i länet ökat med 30 procent.

Vid halv nio på måndagsmorgonen den 30 september slog tre maskerade män till mot en värdetransport i närheten av köpcentret i Rotebro. Beväpnade med pistolliknande föremål tvingade trion till sig en värdeväska innan de försvann i en flyktbil.

Inte långt därifrån, vid järnvägsspåren, hittades bilen. En hundpatrull kallades in.

– Gärningsmännen hade tänt eld på bilen. Vi spårade dem därifrån, genom ett uppklippt staket där vi hittade en vinkelslip och en väska. Spåren ledde sedan ut mot en parkering där vittnen sett vilken bil de flytt vidare i, säger Peter Holmström, biträdande chef på Stockholmspolisens hundenhet.

Så småningom kunde tre män gripas.

Antalet liknande händelser där polisens fyrfota medarbetare bidrar till att brottslingar åker fast ökar. Sedan 2011 har antalet ökat med 30 procent.

Ett annat exempel där polishundar spelat en viktig roll var vid ett inbrott i Rotebro i mitten av november.

– När polispatrullen kommer fram så springer inbrottstjuven i väg och simmar över en bäck. Hunden kunde ta upp spåret och sökte igenom ett bostadsområde. Där, under en buske, hittade vi en dyngsur kille, säger Peter Holmström.

Varken Norrortspolisen eller något av de övriga distrikten har egna hundar. De finns i stället på hundenheten i Solna. Patrullerna där rör sig över hela länet och rycker in när det behövs. Och de blir allt mer framgångsrika, enligt statistiken.

Under 2011 lyckades hundarna spåra ungefär 700 personer i samband med brott. Året därpå steg siffran till 800 och i fjol var den uppe i 900. Ökningen har skett trots att antalet utryckningar i stort sett varit konstant.

Enligt Peter Holmström har polisen blivit bättre på att ta hjälp av sina luktkänsliga kollegor.

– Hundarna används mer effektivt i dag. De som tar emot anmälningar har koll på när det behövs hundpatruller och förstår att tiden är avgörande, säger Peter Holmström.

Sammanlagt finns ungefär 50 hundar och 45 hundförare på enheten. De flesta hundpatruller fungerar som en vanlig polispatrull och arbetar operativt med att åka på larm.

– Dygnet runt, året runt har vi hundförare som jobbar, säger ­Peter Holmström.

Fakta

Sparkrav drabbar hundenheten

2015 ska landets totalt 21 polismyndigheter slås ihop till en enda.

För polisens i Stockholms län innebär det att man ska spara 200 miljoner.

Sparkravet drabbar alla enheter, även den framgångsrika hundenheten.

För hundenheten innebär besparingarna bland annat att de inte kan anställa nya hundföraren och att en del utbildningar får slopas.