ANNONS

De många mc-olyckorna på landsvägarna väcker oro

Per Ahlbaum, Sibble vid länsväg 569. På vägsträckan har minst två olyckor med mc inträffat i maj och juni. Enligt Per är det framförallt på helger de fortkörande mc-förarna dyker upp.
Per Ahlbaum, Sibble vid länsväg 569. På vägsträckan har minst två olyckor med mc inträffat i maj och juni. Enligt Per är det framförallt på helger de fortkörande mc-förarna dyker upp.
Den här våren och sommaren visar inga tecken på ljusning. De senaste åren har över 90 mc-olyckor inträffat på vägarna i Grödinge.

Sibblebon Per Ahlbaum såg en av årets skadade motorcyklister få vård i diket.
ANNONS

Per Ahlbaum var på väg till Vårsta för ett ärende när han mötte mc-förarna första gången. Motorcyklisterna körde snabbt.

– De körde väldigt snabbt, liksom tävlade, säger han.

På väg tillbaka till Sibble såg han samma gäng igen. Den här gången stod de still. Räddningstjänsten fanns på plats. En av dem hade kört av vägen i närheten av Grödinge kyrka.

Det är andra gången Per Ahlbaum passerar en olycksplats på vägen (väg 569) mellan Botkyrka golfklubb och färjan i Skanssundet. Han tycker att polisen gör för lite för att stävja fartåkningen.

– Ringer man så kommer det ändå inga poliser, säger han.

Han kan ha rätt i det. Roger Kämpe som är operativ chef på Botkyrkapolisen berättar att polisen satt av mycket resurser till närvaro i Alby och Fittja sedan i våras.

– Det har gjort att vi inte kunnat utföra fartkontroller. Men ett av direktiven som går ut nu är att patrullerna ska göra hastighetskontroller i Grödinge när det finns tid över, säger han.

På Café Rosenhill, en samlingsplats och ett utflyktsmål för mc-förare från hela Stockholmsområdet, kommer Göran Järnebrant inkörande från älskade och beryktade Slingerbulten, länsväg 257 på Trafikverkets språk. På Slingerbulten som fått sitt namn efter vägens kurvighet har flera dödsolyckor och allvarliga olyckor inträffat. Trafikverkets statistik visar på 61 mc-olyckor här jämfört med 20 för personbilar sedan 2010. Hittills i år har det varit minst elva olyckor med motorcykel inblandad.

– Jag har åkt på den här vägen kanske 50 gånger. De flesta mc-förare kör fort, men ändå vårdat. Sedan finns det de som tar stora risker i sin körning. Det handlar ofta om unga män som inte haft körkortet länge, säger Göran Järnebrant som jobbar som trafikpolis.

ANNONS

Ett par gånger har han kommit efter att olyckor inträffat på vägsträckan. Han har också överraskats av mötande fortkörande motorcyklister som kommit körande på fel sida vägen i tvära kurvor.

I en kurva på Slingerbulten satte Trafikverket för några år sedan upp en ny typ av heltäckande räcke som gör att mc-förare som kör omkull ska glida längs med räcket och vägbanan i stället för att slå i de vanliga räckenas stolpar med svåra skador som följd. Samma räcken sattes upp på ytterligare några platser i Sverige. De är nu krav vid byggen av nya vägar med tvära kurvor och vid avfartsramper från motorvägar där många kör av med hög fart och överraskas av tvära kurvor.

– Men det finns ännu inget som visar på klara effektsamband som visar att räckena påverkat olycksstatistiken i Sverige, säger Jörgen Persson på Trafikverket.

Sibblebon Per Ahlbaum berättar att många boende i trakten håller sig långt ut på kanten i kurvorna, eftersom de vet att det kan dyka upp fortkörande mc-förare. Förutom olyckan han såg tidigare var han med när en bekant som är läkare hoppade ut för att rädda en skadad mc-förare.

– Jag skulle önska att polisen hade informationskampanjer vid motorcykelisternas samlingsplatser, till exempel Rosenhill, säger han.

Jörgen Persson på Trafikverket berättar att sex av tio mc-förare har visat sig köra för fort, och önskar att polisen gjorde fler kontroller.

– Men man borde också inom mc-kollektivet sätta ned foten för att visa vad som är acceptabelt och inte.

Enligt Trafikverket kommer kravet på att alla nysålda motorcyklar ska ha ABS-bromsarantalet att minska antalet mc-olyckor med upp till 50 procent.

Fakta

Fyra vägar – 93 olyckor

Rapporterade olyckor 2010–2016:

Länsväg 257: 61 mc-olyckor (Två dödsolyckor) /20 personbilsolyckor

Länsväg 569: 11 mc-olyckor och 10 personbilsolyckor.

Länsväg 225: 13 mc-olyckor och 31 bilolyckor.

Länsväg 571: 8 mc-olyckor och 9 Bilolyckor.

Källa: Källa: Strada, rapporter på skadade från sjukhus.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.