ANNONS

De måste hämta vatten på mack

Johanna Juustovaara och hennes familj vill inte dricka vattnet från brunnen eftersom de inte vet vilka gifter det kan innehålla.
Johanna Juustovaara och hennes familj vill inte dricka vattnet från brunnen eftersom de inte vet vilka gifter det kan innehålla.
De blev lovade att de skulle få bygga ut och få kommunalt vatten och avlopp redan 2006.

Nu har planen underkänts av regeringen.

Risetborna är tillbaka på ruta ett och många känner sig nu tvungna att flytta.
ANNONS

De trångbodda familjerna i området Riset, mellan Kummelnäs och Vikingshill, har väntat i tio år på att kommunen ska bli färdig med den nya detaljplanen.

Den är nämligen en förutsättning för att grannarna ska få de bygglov som kommunen har lovat dem och att de ska anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

Men nu har man drabbats av ett rejält bakslag. Regeringen och Miljödomstolen har underkänt kommunens föreslagna detaljplan och man är nu tillbaka på ruta ett.

Risetborna är förtvivlade.

– Om inte kommunen kan hitta någon snabb lösning på det här så måste vi flytta. Vi har satsat mycket på att göra i ordning huset och barnen går i skolan här och är känslomässigt involverade. Det vore verkligen trist, säger Johanna Juustovaara, som bor i området med sin man och deras två barn.

Husen i området Riset, som består av cirka 180 fastigheter, får inte vara större än 45 kvadratmeter.

Familjen Juustovaara sover på ett loft med tre små rum. Det är lågt i tak och till det ena rummet finns ingen dörr.

De flyttade till området för tio år sedan och är en av många barnfamiljer som bestämde sig för att härda ut tills de kunde bygga ut.

– Då hade vi bara ett barn och vi visste ju att planen var på gång. Nu har vi två grabbar som snart är tonåringar. Vi vill ju att de ska tycka att det är kul att ta hem kompisar, men vart ska de ta vägen? säger Johanna.

ANNONS

Ett annat problem är att ­huset varken har kommunalt vatten ­eller avlopp. Därför är familjerna tvungna att hämta sitt dricksvatten på bensinmacken.

En annan konsekvens blir att mycket av områdets avloppsvatten rinner ut i naturen.

Olle Green bor i Riset med sin fru och två barn. De bor i en stuga och är i akut behov av mer plats.

– Det känns bedrövligt just nu. Vi, liksom många andra, har gått och trott att det snart ska vara klart och så blir det så här, säger han.

Även Olle Green och hans familj befarar att de nu kan bli tvungna att flytta.

– Vi lever väldigt spartanskt nu och är en familj med två barn som behöver mer plats.

Det första beskedet var att planen skulle klubbas redan 2006.

Personalbrist tvingade dock kommunen att skjuta på datumet till 2012. Nu har alltså detaljplanen blivit underkänd i Miljödomstolen och ingen vet längre när en lösning är i sikte.

Problemet var att kommunen försökte snabba på processen genom att få igenom en så kallad förenklad detaljplan. Men den överklagades av två fastighetsägare i området – och höll inte måttet.

Regeringens beslut kom i slutet på oktober och kommunen vet fortfarande inte hur man ska gå vidare.

– Ännu har vi inte kommit fram till nästa steg. Men vi ska göra allt vi kan för att hitta en lösning för de som bor i Riset. Det har högsta prioritet, säger Cathrin Bergenstråhle (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Hur blev det så här?

– Egentligen är det väldigt enkelt. Vi tog det här beslutet för att området skulle kunna byggas ut snabbt, och då får det inte ske någon förtätning i området. Men några fastighetsägare ville stycka av sina tomter, säger hon.

Cathrin Bergenstråhle flaggar också för att Risets öde kan komma att påverka fler områden i kommunen.

– Regeringens beslut är lite oroväckande. Om vi inte kan göra på det här sättet så är det väldigt många områden i Nacka hotade, säger hon.

– Om inte kommunen kan hitta någon snabb lösning så måste vi flytta // Johanna Juustovaara