De nattvandrar mot våldet

Abdullahi Ali Musse, femte från vänster, nattvandrar varje fredag tillsammans med resten av föräldragruppen.
Abdullahi Ali Musse, femte från vänster, nattvandrar varje fredag tillsammans med resten av föräldragruppen.
Fler föräldrar med olika ursprung i Tenstanatten. Det är somaliska föräldraföreningens recept för att minska våldet.

– Jag önskar att vi kunde jobba ännu mer tillsammans, säger nattvandraren Abdullahi Ali Musse.

Den senaste tidens upplopp och vandalisering har skakat Rinkeby och Tensta och gjort många i området både ledsna och upprörda. Men några som inte nöjer sig med att knyta näven i byxfickan är den somaliska föräldraföreningen i Tensta.

Dagarna efter kravallerna under kristihimmelsfärdshelgen har upp mot 60 föräldrar gått runt ­i området i sina klarröda jackor för att prata med ungdomar och försöka lugna ner stämningen.

– Vi har knackat dörr och samlat nästan alla somaliska föräldrar i Tensta. De har jobbat jättebra, särskilt alla mammor, säger Abdullahi Ali Musse som ansvarar för arbetet.

Nattvandringarna är inget nytt fenomen utan har pågått i ungefär fem år. Men när läget är mer akut intensifieras också ansträngningarna.

– Vi går runt och pratar med ungdomar i Hjulsta, Tensta och hela området. De respekterar oss eftersom vi är föräldrar, de känner oss, säger Abdullahi.

Nu önskar de somaliska föräldrarna att också andra organisationer syns mer i Tenstanatten.

– Om alla föräldrar från olika etniska grupper kan komma ut och möta sina ungdomar vore det bra för området. Vi känner mest de somaliska ungdomarna, säger pappan Mahad Ibrahim som själv har barn i åttaårsåldern.

Han tycker att det är viktigt att vuxna syns utomhus när sådana här saker händer.

– Det är få ungdomar som gör det här, men de smutsar ner för alla andra. När föräldrarna är ute vågar de inte göra något dåligt, säger han.

Flera Lokaltidningen Mitt i träffar under en rundvandring i Tensta anser att straffen är för låga för de som missköter sig.

– Det är väldigt skrämmande. Jag tror att svensk lagstiftning måste ha högre straff. De här släpps nästan direkt och vet att de inte blir straffade, säger en tvåbarnspappa som vill vara anonym.

Han brukar själv gå med sina barn till Tensta simhall, en av de platser som vandaliserats.

– Det är där barnen har sin simskola. Jag är orolig för hur det blir när mina barn blir större. De här ungdomarna blir förebilder för dem.

Sedan upploppen på söndagskvällen förra veckan har läget, enligt polisen, varit betydligt lugnare.

På fredagskvällen inträffade dock en del stenkastning vid Risingeplan. Bland annat fick en polisbil bakrutan krossad. Natten till söndag krossades även en del fönsterrutor på Tensta gymnasium.

Närpolischefen Erik Åkerlund hade nyligen ett möte med företrädare för ungdomsgårdarna i stadsdelarna. Enligt honom var det en del av ett kontinuerligt arbete.

– Vi har ett välutvecklat samarbetemed i stort sett alla aktörer och det finns ju väldigt många i Tensta och Rinkeby. Och när sådant här händer gäller det att inte minska det arbetet.

Fakta

Detta har hänt

16 maj: En brand anläggs vid Bussenhusskolan i Tensta. När polisen kommer dit utsätts de för stenkastning

27 maj: En brand anläggs vid Kvarnbyskolan i Rinkeby. Polisen utsätts också där för stenkastning.

Totalt 13 ungdomar har gripits för oroligheterna.