De öppnar en cityloppis mitt på Drottninggatan

Nu flyttar Strandloppisen från Söder ner på stan och byter namn.

Från och med söndag blir det Cityloppis varje vecka på Drottninggatan.

Bröderna Niklas och Markus Hallberg kommer från början från småländska Älmhult. De är ganska typiska för de nya innerstadsborna: unga, driftiga och inflyttade.

Deras bolag Bakåt framåt anordnar både vintage- och retromässor. Och numera även loppisar. Det var deras intresse för gamla vinyler som gjorde att de hamnade i begagnatmarknaden.

– Vi kom från skiv- och musikbranschen. Men försäljningen dök och eftersom vi var nördar som gick mycket på skivmässor funderade vi på om vi kunde göra något liknande. Det vi gör nu är ganska enkelt.

Det blev kläder och 2008 ordnade de sin första vintagemässa i dåvarande Enskilda galleriet på Kungsholmen.

Sedan dess har de hållit till på Strand vid Hornstull, på Münchenbryggeriet och de senaste gångerna på Drottninggatan 81. Utställarna är second hand-butiker och ibland privatsamlare.

Loppisarna började de med ett par år senare. Där kan alla som vill hyra ett bord för 300 kronor.

– Typsäljarna är ett par tjejkompisar som flyttar var sjätte månad, men köper kläder varje vecka som de inte orkar släpa runt på.

Loppisen är ett utmärkt tillfälle att sälja saker man rensat ut hemma. Precis som på Blocket gäller det att sätta priset lågt om man ska bli av med dem.

– Det är inte så många som kommer för att tjäna pengar. Man vill slippa slänga saker man rensat ur förråden och som någon annan kan ha glädje av.

Fakta

Cityloppisen

Ordnas varje söndag från och med helgen fram till den 5 maj på Drottninggatan 81.

Här kan man sälja allt som inte är olagligt, stötande, ät- eller drickbart. Helst ska det heller inte vara nytt.

Det som säljs på loppisen är till 70 procent kläder.