De ordnar premiär för den nya mötesplatsen

Sina Bahmani från Megafonen och Lawen Redar från Rädda barnen.
Sina Bahmani från Megafonen och Lawen Redar från Rädda barnen.
Snart drar medborgarkaféet Harakat i gång i Hässelby-Vällingby.

Det är den växande förortsrörelsen Megafonen som ligger bakom.

– Det är vi som lever i förorten som kan lyfta den, säger Sina Bahmani.

Tillsammans med Rädda barnen grundade ungdomsorganisationen Megafonen det politiska föreläsningskaféet Harakat i Husby för tre år sedan.

Lawen Redar, som är projektledare på Rädda barnen, berättar att tanken med Harakat är att ta upp viktiga samhällsfrågor samt att främja möten och diskussion mellan människor.

Harakat har funnits i Rinkeby och Husby i tre år och dit har de fått många tunga föreläsningsnamn.

– Man ska få fördjupa sig i olika ämnen som är på samma nivå som på universitetet. Det mest intressanta är de öppna diskussionerna efter föreläsningen, säger Lawen.

Hon växte själv upp i Hässelby och har varit aktiv lokalpolitiker för Socialdemokraterna i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd. Nu har hon tagit ett uppehåll från sina juridikstudier för att jobba med Rädda barnen på heltid. Hon tycker att idén med Harakat är lysande.

– Jag har gått i den här ”skolan” i två år och jag har aldrig känt mig så kompetent.

Harakat betyder rörelse på arabiska.

– Vi lär oss genom det öppna samtalet efter själva föreläsningen, och genom att alla delar kunskap med varandra. På det sättet hänger det ihop med rörelse, alltså att alla är aktiva och givande, säger Sina Bahmani.

Han är av ungdomarna som startade Megafonen i Hässelby-Vällingby för snart ett halvår sedan.

På några månader har Megafonen hunnit starta en rad aktiviteter, bland annat har de läxhjälp. Nyligen fick de en egen lokal vid Solursparken i Vällingby.

Snart är det premiär för den första Harakatkvällen. Det blir den 2 april i den nedlagda biograflokalen Prisma i Hässelby gård.

Temat för kvällen blir ”Hässelby då och nu” och inbjudna föreläsare är skådespelaren och författaren Johan Hedenberg, som gav ut sin självbiografiska bok ”Lill-Tarzan å jag” förra året, där han skriver om uppväxten i Grimsta. Rapparen och sångerskan Ayesha Quraishi och rapparen Raymond ”Blues” Peroti, kommer också och pratar, samt Eva Elisabeth Bertram, initiativtagare till Allhuset.

Nästa föreläsning blir den 23 april. Då kommer Stefan de Vylder, professor vid Handelshögskolan och föreläser om ”Europeiska unionens misslyckande och ungdomsarbetslöshet”.

2011 utsåg Arbetarnas bildningsförbund (ABF) Harakat till årets folkbildare i Stockholm. I fjol fick man utnämnelsen Årets uppstickare av Arvsfondsprojekten.