ANNONS

De poddar om gud, halal och mens

Studenterna Annie Wernersson och Maja Flygt spelar in podd på Södertörns högskola.
Studenterna Annie Wernersson och Maja Flygt spelar in podd på Södertörns högskola.
Nattvardsvinet symboliserar Kristi blod och hyllas, men samtidigt är mens tabu.

I podden "Herregud för i helvete" sätter Södertörnsstudenterna Annie Wernersson och Maja Flygt religion och vardag i fokus.

– Vi pratar enkelt men inte förenklat om religion, säger Maja.
ANNONS

I premiären av ”Herregud för i helvete” pratade Annie Wernersson och Maja Flygt om Halal och lagade kebab med halalkött. En månad senare stod namn på schemat, och på onsdag kommer det tredje avsnittet av podden. Temat denna gång är mens.

– Vi vill inte ha självklara ämnen. Det ska vara lättsamt. Vi kommer inte att försöka förklara Isis. Det är för tungt och det gör alla andra ändå, säger Maja Flygt.

– Vår podd är inte teologisk. Vi presenterar olika religioner och deras synsätt, och vill belysa att religion finns överallt, även om vi inte tänker på det. Vi vill utbilda, men göra det på ett roligt sätt, säger Annie Wernersson.

I det kommande avsnittet har tjejerna träffat häxan Jolanda den tredje som har en månklubb där mens och livmodern hyllas. Dessutom diskuteras hur mens framställs i bibeln, och om det kan ha lett till att det än i dag är så tabubelagt.

– Det är ju något som finns i vår vardag och som nästan alla kvinnor har, ändå finns det så mycket fördomar och föreställningar, säger Annie Wernersson.

En annan fråga som kom upp var kopplingen mellan nattvarden och blod.

– Man dricker vin, Kristi blod, och det hyllas och är ärofyllt, medan mens är skambelagt. Vi frågade en präst om det, och hon blev ganska ställd. Hon hade inte tänkt på den biten, säger Annie Wernersson.

Podden sänds från SH Radio, vilket är kårradion på Södertörn högskola, där Annie Wernersson och Maja Flygt pluggar journalistik med inriktning på religion.

– Det är så väldigt allvarligt när det kommer till religion. Vi vill göra det mer lättsamt och för alla människor, säger Maja Flygt och fortsätter:

ANNONS

– Men när det gäller religion måste man alltid vara noggrann, det är så känsligt och det är lätt att trampa fel. Klart vi är försiktiga, men vi har kunskap i ryggen, säger hon.

Är ni själva troende?

– Jag är väldigt kulturellt kristen och tror på någonting. Jag har blivit mer kristen nu när jag läst religion, säger Annie Wernersson.

– Många frågar det. Jag vet inte riktigt. Jag tror det varierar i olika sidor av livet, säger Maja Flygt.

Mest uppmärksamhet hittills har poddens namn, ”Herregud för i helvete”, fått.

– Den heter det för att vi tycker det är kul. Vi ville att folk skulle reagera. Samtidigt har vi en tanke om namnet. Det handlar om vardag, och vi vill ha vardagliga uttryck, säger Maja Flygt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.