De såg lågorna sluka bostaden

Elisabeth Holm och Jonny Andersson tittar på förödelsen efter branden i februari. Så sent som i somras målade de om sitt hus.
Elisabeth Holm och Jonny Andersson tittar på förödelsen efter branden i februari. Så sent som i somras målade de om sitt hus.
Antalet bränder har ökat kraftigt i Österåker och Vaxholm. Familjen Holm-Andersson drabbades i början av februari.

– Jag trodde inte att det kunde hända oss, inte ens när det hände, säger Jonny Andersson.

Familjen Holm-Anderssons hem i Lervik är helt ödelagt. Alla ägodelar gick upp i rök den där svinkalla vintermorgonen. Men som ett under klarade sig hela familjen, mamma, pappa och deras 8-åriga tvillingar, utan en skråma.

Det var den 6 februari klockan tio i sex på morgonen som det hände. Alla fyra låg och sov i två olika rum.

– Jag vaknade av en smäll, berättar Elisabeth Holm. Jag trodde det var gallret på braskaminen och tänkte inte mer på det.

Hon låg i vardagsrummet tillsammans med sonen. På våningen ovanför, i loftet, låg pappa Jonny Andersson tillsammans med dottern.

– Jag vaknade av att det luktade konstigt och så konstaterade jag att lampan däruppe hade slocknat, trodde att en propp hade gått.

Efter en stund insåg han att det luktade bränt trä så han reste sig upp och gick fram mot trappan som ledde till vardagsrummet.

– Med hjälp av lampan på mobilen såg jag att det kom rök från undervåningen och att det brann runt ytterdörren. Så jag började skrika ”det brinner”.

Elisabeth beskriver hur allting gick mycket långsamt efter det. Hur hon öppnade fönstret för att vädra ut röken, hur hon letade efter kläder till barnen och hur hon inte förstod hur allvarligt det var.

– Det var vår dotter som sa att vi borde ringa 112, minns hon. Samtidigt hade vår granne vaknat, larmat och var på väg mot vårt hus med en räddningsväst på sig. Utanför mötte han en kvinna som stannat sin bil och ville hjälpa till. Hon följde efter honom in i huset för att rädda barnen.

Hela familjen räddades in till grannen, men de fick inte med sig en enda sak. Och deras ettåriga katt brann inne.

– Det känns verkligen hemskt men den somnade bara in av röken. Jag fick inte ens med mig min handväska. Hjärnan slutade fungera, säger Elisabeth.

De fick mycket hjälp av grannen och av föräldrar i barnens skola som samlade in kläder till sina drabbade kompisar. Försäkringsbolaget hjälpte dem genast med först ett tillfälligt boende och sedan ett mer permanent i ett radhus i Gribbylund i Täby.

– Barnen går i skolan där så det passar oss bra.

Det som däremot går trögt är vad som ska hända med själva huset. De hyr det av ett par som bor i Tyskland och det är deras försäkringsbolag som sköter den delen.

– Trolig brandorsak är kortslutning, men det är inte helt klart ännu. Elden gick mellan inner- och ytterväggen och fick en väldig fart eftersom huset är isolerat med träspån, säger Jonny.

Nu vill de bara få ett avslut från försäkringsbolaget så att de kan gå vidare. De kommer inte att flytta tillbaka.

– Nej, nu vill vi bara lämna och glömma det här, säger Elisabeth.

De pratar mycket om det som har hänt både med varandra och med vänner och kompisar.

– Ofta kommer vi på saker som vi hade men som inte finns längre.

– Jag känner det som att jag tappat en del av mig själv, säger Jonny. En del av min identitet försvann genom att många minnen brann upp. Det känns lite tomt.

Enligt statistik från Storstockholms brandförsvar har antalet bränder mer än fördubblats mellan 2010 och 2011 i Österåker och Vaxholm. 2010 ägde 10 bränder rum i Österåker – 2011 var siffran 25. I Vaxholm var ökningen blygsammare – en brand ägde rum 2010 och två bränder 2011.

Ulf Widell, stabsbefäl, är förvånad över siffrorna.

– Jag kände inte till denna ökning och vi måste noga gå igenom orsakerna. Delvis kan det bero på att vi ändrade vårt rapportsystem under 2010, säger han.

Fakta

Här är vanligaste brandorsakerna