ANNONS

De samlar namn mot Albybergets försäljning

Emma Domingues hjälper Rami Gahren skriva på listan.
Emma Domingues hjälper Rami Gahren skriva på listan.
Beskedet att hela Albyberget ska säljas kom som en chock för många invånare i området.

Nu samlas deras åsikter i kampanjen ”Alby är inte till salu”.

Målet är folkomröstning.
ANNONS

– Vi vill få in 6 000 namn till en folkomröstning, så att folket ska få en chans att påverka själva, säger Emma Dominguez, en av dem som startade kampanjen.

Hon och Lejla Bibezic står vid rulltrapporna som går från Albyberget ner till tunnelbanan. Med sig har de en pärm med insamlade namn.

Från de ursprungliga fem som startade ”Alby är inte till salu” har gruppen växt. På det senaste mötet var det 30 boende som ville engagera sig. De samlar in namn ute på gatorna och genom dörrknackning. Under novemberlovet ska de anordna en stödkonsert, öppen för alla.

– Hittills har folk varit villiga att skriva på, inte bara de från Albyberget. Man tänker att ”det kan hända där jag bor också”, säger Lejla Bibezic.

För tre veckor sedan avslöjade Botkyrkabyggen att man vill sälja de 1 300 lägenheter som ligger på Albyberget. Ett förslag som politikerna i kommunfullmäktige så småningom ska besluta om. Tidigare har kommunen sagt att man vill sälja cirka 1 000 lägenheter, men enligt Kristina Berggren (S) ligger Botkyrkabyggens förslag ”väl i linje” med kommunens beslut.

Bostadsbolaget har arrangerat flera informationsmöten om försäljningen på Grindtorpsskolan, möten som varit mycket välbesökta. Bara några enstaka boende har uttryckt sig positivt till öppningen för att bilda bostadsrätt. De flesta känner sig överkörda, säger Emma Dominguez.

– Det är en osäkerhet att man inte vet vilken värd man får. Trots att kommunen kräver en seriös värd finns det inga garantier. Botkyrkabyggen ska ta det som en komplimang, hyresgästerna har stort förtroende för dem.

Om minst tio procent av de röstberättigade i en kommun kräver det ska man hålla en folkomröstning. Folkomröstningen är rådgivande, kommunen måste inte följa resultatet.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.