ANNONS

De ska bestiga Mont Blanc – efter 220 mil på cykel

220 MIL KVAR. Den 30 juli ger de sig av. Som uppvuxna i Tyresö är det symboliskt viktigt att starta hemifrån. "Som att kasta loss från trygg hamn".
220 MIL KVAR. Den 30 juli ger de sig av. Som uppvuxna i Tyresö är det symboliskt viktigt att starta hemifrån. "Som att kasta loss från trygg hamn".
Erik Kvarnerup och Christopher Ljungs semesterplaner är så långt från hängmattan man kan komma. Den 30 juli startar de sträckan Tyresö-Chamonix på cykel. Målet: att stå på toppen av Mont Blanc - och hylla Göran Kropp.
ANNONS

Ett frö till äventyret såddes i höstas när Erik Kvarnerup läste en bok av Göran Kropp. Den svenska äventyraren beskrev sin resa på cykel från Stockholm till Mont Everest, som han besteg.

Bedriften och friheten, men också oförutsägbarheten gjorde intryck på Erik. Han kläckte idén om att göra en ”mini-Kroppresa”, nästan exakt 20 år efter Everestexpeditionen.

– Göran Kropp är den främsta äventyraren i Sverige om man ser till de spektakulära expeditionerna. Han visade att det extrema går, och såg livsnjutningen i det, säger Erik.

Han bedömde franska Mont Blanc, Västeuropas högsta berg, som lagom högt. Kompisen Chrisopher Ljung drogs med.

Den 30 juli tar de sina första tramp från Tyresö till Chamonix, det är 220 mil. Målet är att i slutet av sommaren sätta svenska flaggan med Göran Kropps namn på Mont Blancs topp, 4 810 meter över havet.

– Man vet att det kommer att bli oerhört jobbigt. Men det går inte att säga vad som händer på vägen, det beror på hur vädret blir, hur kroppen mår. Det gör det hela spännande, säger Erik.

– Det är en utmaning, mycket jävlighet. Men det är tjusningen också, att göra det svårt för sig, säger Christopher.

För att utmana sig själva lite extra skippar de GPS:en. Christopher har planerat rutten och tar med kartor och kompass. Därtill 15 kilo utrustning per man, i tre veckor.

– Vi har provcyklat med packningen och räknar med att klara tio mil per dag, säger Christopher.

ANNONS

De är inga rookies, ska tilläggas. De har bestigit berg som Kebnekaise och är vana idrottare. Men stora förberedelser har krävts. Spinning och styrketräning, liksom utbildning i lavinkunskap, klippklättring, sprickräddning och fall med isyxa.

– Det finns glaciärer på berget där det kan förekomma sprickor. Har man riktigt otur trillar man ned. Vi har övat på att stanna oss själva med isyxa med hjälp av en pulka, säger Erik.

Säkerheten är förstås viktigast. Man tar inga dumdristiga beslut på flera tusen meters höjd.

– Målet är att komma upp, men det klart man kan bryta, säger Christopher.

Vilka egenskaper som kan vara till fördel på resan ser ni hos varandra?

– Christoffers skarpsinthet. Han sköter navigationen och det känns väldigt tryggt, säger Erik.

– Eriks beslutsamhet. När han väl bestämmer sig är det nästan tunnelseende. Det kommer att vara viktigt, säger Christopher.

Häng med på Erik och Kristoffers äventyr och följ bloggen:

tourdesweden.weebly.com

Fakta

Här är äventyrarna

Erik Kvarnerup, 24

Uppvuxen i Tyresö.

Nu juriststudent i Uppsala. Sommarjobb inom kriminalvården.

Christopher Ljung, 24

Föredetta Tyresöbo.

Bor i Nacka och pluggar till läkare. Sommarjobbar på friidrottsskola.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.