ANNONS

De ska få fräscha ramper

Fredrik Beijer,13, Alexander Stjernström, 13, och William Kimby, 14, vid Fribergagårdens skateboardramp, ser fram emot nya åkmöjligheter på en föreslagen skateboardbana vid nya sporthallen i Mörby.
Fredrik Beijer,13, Alexander Stjernström, 13, och William Kimby, 14, vid Fribergagårdens skateboardramp, ser fram emot nya åkmöjligheter på en föreslagen skateboardbana vid nya sporthallen i Mörby.
Skejtarna i Danderyd har länge saknat en bra skateboardanläggning.

Nu ser det ut som om de äntligen kan få en större bana vid den nya sporthallen nära Hortusparkeringen.
ANNONS

Danderyds kultur- och fritidsnämnd har fått pengar över, närmare bestämt 900 000 kronor. Pengarna skulle ha använts till reparationer och underhåll till bland annat idrottshallar, men så blev inte fallet, enligt Anders Bergstrand (M), nämndens ordförande.

Nu kan pengarna användas till en skateboardanläggning i stället.

Just nu undersöks olika placeringar vid den nya sporthallen av kultur- och fritidskontoret.

Varför just invid sporthallen?

– Det är en bra plats med tanke på att många idrotter är koncentrerade dit och området är som gjort för spontanidrott, säger Anders Bergstrand.

Förutom sporthallen finns där en fotbollsplan, korgar för basketboll, en gammal idrottshall och Mörbybadet. Något slutdatum för utredningen är inte satt men enligt uppgift ska den diskuteras vid kultur- och fritidsnämnden första sammanträde nästa år.

I dag finns det endast en liten skateboardanläggning vid en idrottsplats i Danderyd. Den ligger vid Djursholms idrottsplats, är några år gammal och har flera brister.

– Den är inte helt lyckad, säger Anders Bergstrand.

Det fanns en skateboardbana vid Danderydsvallen, men den togs bort för några år sedan eftersom den stod i vägen för en fotbollsplan som behövde utökas för att få konstgräs.

ANNONS

Alla är dock inte helt nöjda med att skejtramper placeras vid sporthallen. Bertil Jansson, fritidsledare och föreståndare på fritidsgården Fribergagården vid Fribergaskolan i Mörby, tycker att man ska bygga intill Fribergagården i stället.

– Vi har föreslagit att den ska läggas vid fotbollsplanen. Det skulle ge bättre tillsyn och ungdomarna kan komma in på fritidsgården och värma sig, säger Bertil Jansson.

Anders Bergstrand tycker inte att det är ett bra argument.

– Det är bättre att fritidsgårdspersonalen kommer ner till skateboardbanan vid sporthallen, säger han och menar att det bara är cirka fem minuters promenad.

Sedan mer än 20 år finns det en skateboardramp av trä utanför fritidsgården. Ungdomarna kan även skejta inomhus i fritidsgårdens stora hall på fredagar och lördagar.

Förra fredagen var det ett tjugotal pojkar i tonåren som skejtade i hallen. Ur ett förråd hjälptes några av dem åt att dra fram några flyttbara ramper som placerades intill väggar i hallen.

Brädornas hjul dunkade mot golvets plastmatta när ungdomarna tog sats och sköt iväg sig upp på rampen där de utförde trick av olika slag.

– Det är ganska socialt att skejta, man träffar kompisar och har kul, säger William Kimby, 14 år.

De tror att det blir bra med en skateboardbana vid sporthallen.

– Det blir perfekt där nere, säger Alexander Stjernström.

Enligt Anders Bergstrand ska Danderydsungdomar få var med vid planeringen av den ny banan.

– Det är klart vi ska tala med Danderydsungdomarna, säger han.

I bästa fall kan den nya anläggningen stå klar före sommaren.