De ska klara fyra dygn i skogen utan matsäck

Du är på vandring men går vilse. Det är upplägget på tre Brommaelevers projektarbete som startar nästa vecka.

Inget tält eller matsäck ska med ut i skogen – de ska klara sig på nässelsoppa och rötter.

Brommatjejerna Kira Sirelius, Minna Reiman och Elin Djerfsten går i sista året på Bromma gymnasium och ska precis som sina klasskamrater göra ett projektarbete. Men få har nog en lika fysiskt krävande uppgift framför sig som dessa 18-åringar.

Med start den 15 maj ska de nämligen klara sig fyra dagar i skogen – utan något tält eller medtagen mat.

I stället ska de bygga en så kallad bivack: ett regn- och vindskydd bestående av granris och mossa. Och maten kommer mest att bestå av rötter, lavar och nässelsoppa.

– Blir vi sjukt trötta så kommer vi att vilja ge upp, men vi får klara det ändå, säger Kira Sirelius.

Klasskamrater och andra intresserade kan följa tjejernas äventyr via deras blogg. Där kommer de nämligen att lägga upp livesändningar medan de är i skogen. En bärbar dator kommer de alltså att ha med, och denna ska laddas då och då vid en närstående bil.

Men det finns ingen risk att de kommer att fylla bilen full av chokladkakor och energidricka för ”nödsituationer”, förklarar Kira Sirelius.

– Nej, det är ju vårt prov. Just nu är vi väldigt inriktade på att göra det vi bestämt, säger hon.

Inför utmaningen har tjejerna tagit kontakt med överlevaren Stefan Källman som skrivit böcker i ämnet. De har träffat honom två gånger och fått tips om vilka växter som kan ge energi och hur man motverkar illamående när man blir trött och hungrig.

Kira Sirelius beskriver sig själv och sina kompisar som ”storstadstjejer”. Hennes klasskompisar är också från stadsmiljö och hon berättar att deras projekt har väckt reaktioner på skolan.

– Det är många som har reagerat på vårt projekt och som tycker att vi är konstiga. Och vissa tycker att vi är dumma som ger oss ut utan mat, men vi har förberett oss länge och tycker att det är riktigt intressant.

Intresserade kan följa tjejernas blogg på www.emkmittinaturen.blogspot.se.