För bara några månader sedan låg en pizzeria på Liljeholmstorget 7. Nu står det "Bibliotekslabbet" på dörren. Därinne jobbar tre bibliotekarier och en projektledare för fullt – och nu har de öppnat dörren för allmänheten.

– Från och med nu är det bara att knacka på, så öppnar vi. Vi vill gärna att folk kommer förbi och ställer frågor, säger bibliotekarien Victor Alfson.

Inom kort ska tillgängligheten öka – först till en öppetdag i veckan och senare till flera. Samtidigt ska de anställda bygga upp verksamheten, och lyssna in vad invånare och kulturlivet i stadsdelen önskar och behöver.

Började med de äldre

Det arbetet startade redan i november, berättar de vid en visning av de ännu så länge kala lokalerna, med råa betonggolv och ytterst få möbler.

– Vi började med att fråga 65-plussare i stadsdelen om vad de önskade sig. Många svarade att de vill ha en mötesplats att träffa vänner på, en scen för demokratifrågor, föreläsningar, högläsning, teater och annat. Och så vill de kunna få vägledning i lättare teknikfrågor, berättar bibliotekarien Elin Hilme Klint entusiastiskt.

På väggarna lyser färgglada post-it-lappar, med invånarnas önskemål om biblioteket.

På väggarna lyser färgglada post-it-lappar, med invånarnas önskemål om biblioteket.

Angie Gray

Lappar med önskemål

Bibliotekarierna har också fångat upp önskemål från yngre – både genom events på torget och genom att ta emot grupper av barn i olika åldrar. På väggarna sitter mängder av färgglada post-it-lappar, med både barns och äldres önskemål nedskrivna.

"Samtal om klassiker", "öppen scen på helgen", "sittkuddar", "vill vara i fred bland andra", "fokus på mys", "liten snabb bokhylla" och "fast tid för techhjälp" är några av alla önskningar som personalen nu har med sig.

– Jag har jobbat länge i vanliga folkbibliotek och tycker om att möta människor vid informationsdisken. Här har vi möjlighet till mycket längre samtal, så att vi kan testa oss fram utifrån dem, säger bibliotekarien Hedda Svenblad.

Ett barn i en av barngrupperna har skrivit ner sitt önskemål: "En plats där jag gärna hänger med mina kompisar."

Ett barn i en av barngrupperna har skrivit ner sitt önskemål: "En plats där jag gärna hänger med mina kompisar."

Angie Gray

Projektet Bibliotekslabbet löper under fyra år. Sedan är planen att ett nodbibliotek (ett betydligt större bibliotek med full service) ska öppna i gallerian. Men det är upp till politikerna att fatta beslut om det när det är dags, betonar biträdande stadsbibliotekarien Elisabeth Aquilonius, på plats vid visningen.

– Det rör sig om en stor investering. Därför är det bra att föra en dialog med invånarna om hur verksamheten ska se ut, så att vi hamnar rätt. Det är ju stockholmarnas pengar det handlar om, säger hon och tillägger att tillvägagångssättet är unikt:

– Det är första gången i Sverige som man öppnar ett bibliotek genom den här metoden.

I det inre av de två rummen finns den scen som invånare efterlyst, gjord av enkla trälårar. Däremot finns varken bokhyllor eller böcker på visningsdagen. De kommer senare, försäkrar personalen. Man ska både kunna låna, lämna och reservera böcker i Bibliotekslabbet.

Kulturborgarrådet Torun Boucher (V) och biträdande stadsbibliotekarien Elisabeth Aquilonius är glada över att Bibliotekslabbet äntligen öppnat.

Kulturborgarrådet Torun Boucher (V) och biträdande stadsbibliotekarien Elisabeth Aquilonius är glada över att Bibliotekslabbet äntligen öppnat.

Angie Gray

Bostadsexplosion

I sitt tal betonar kulturborgarrådet Torun Boucher (V) hur efterlängtat detta är.

– Det här är en stor händelse. Idén om ett bibliotek i Liljeholmen har funnits ända sedan ABBA gav ut sin första platta. Nu har bostadsexplosionen gjort att det måste bli av. Det känns extra roligt att vi gör det under en lågkonjunktur, säger Torun Boucher.

En del invånarare har uttryckt oro för att de mindre biblioteken i stadsdelen ska stänga när ett stort nodbibliotek öppnar. Det är inte tanken, betonar kulturborgarrådet. De mindre och det större biblioteket ska fylla olika behov.

Kulturborgarrådet Torun Boucher (V) får rita fram möbler och annat till bibliotektslabbet, på en skärm. Samma sak kan besökare få göra.  Bibliotekarien Victor Alfson kollar in hur det blir.

Kulturborgarrådet Torun Boucher (V) får rita fram möbler och annat till bibliotektslabbet, på en skärm. Samma sak kan besökare få göra. Bibliotekarien Victor Alfson kollar in hur det blir.

Angie Gray

Stor utbyggnad

Bibliotekslabbet öppnar i Liljeholmsgallerian samtidigt som ägaren Citycon planererar en stor utbyggnad. Exakt var det fullstora biblioteket ska ligga är därför inte klart. Tydligt är dock att stadsbiblioteket är en efterlängtad hyresgäst. Centrumkoordinatorn Mette Tavell kommer med en stor blombukett under invigningen.

– Citycon som ägare är fantastiskt stolt över att ha bibliotekslabbet här. Vi hoppas att det är början på en väldigt lång relation, säger hon.

Ny t-banestation påverkar planer för Liljeholmens centrum

SL:s beslut att bygga en t-banestation vid Liljeholmens centrum har försenat Citycons planer på att bygga ut centrumet. Centrumägaren har också fått arbeta om dem.

En stor utbyggnad är på väg i den galleria där Bibliotekslabbet just har öppnat. Som Mitt i tidigare har berättat ska tunnelbanan däckas över och nya byggnader uppföras, för både handel, bostäder och hotell. Det finns också tankar om en biograf.

Planerna var ute på samråd 2021. Den kritik som då kom in från grannar och berörda gjorde att de krymptes, med 15–20 procent. Efter det har ännu en variabel tillkommit. Det är SL:s beslut att placera en tunnelbanestation vid Liljeholmstorget, till den t-banelinje som ska byggas mellan Fridhemsplan och Älvsjö.

– Vi har behövt vänta in en mängd utredningar om placeringen av stationen eftersom det påverkar våra planer. Nu har SL ringat in förutsättningarna så att vi vet hur vi kan gå vidare. Vi har fått göra anpassningar, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingschef vid Citycon, som äger centrumet och är byggaktör.

Granskning i sommar

Egentligen skulle förslaget till detaljplan av utbyggnaden av centrumet ha gått ut på granskning i slutet av 2023, men SL:s planer har försenat processen.

Nu hoppas Citycon att de nya, anpassade planerna för Liljeholmens centrum kan gå ut på granskning till sommaren. Då kan grannar och berörda återigen komma med synpunkter.

Många hänsyn krävs

Liljeholmens centrum är en plats där många människor rör sig, både för att handla och för att ta sig till och från t-bana, tvärbana och bussar. Så kommer det att vara även under de år som centrumet byggs om och t-banestationen byggs.

– Det är mycket som måste säkerställas. Det här är en plats där människor ska kunna vara även när det byggs och det kräver mycket hänsyn, säger Veronica Palmgren.

Vi har fått göra anpassningar.

Både SL och Citycon vill bygga nytt

Citycon vill bygga ut sitt centrum både genom att göra de nuvarande galleriabyggnaderna högre och genom att bygga nytt i centrum.

Planerna var redan långt framme när SL beslöt att förlägga en ny t-banestation i samma område som byggplanerna finns. Citycon har därför behövt anpassa sina planer.

Byggstart för den nya t-banelinjen linjen beräknas till 2025. Den kan sedan vara klar runt 2035.

Källa: SL, Citycon

Nya Bibliotekslabbet har adressen Liljeholmstorget 7.

Nya Bibliotekslabbet har adressen Liljeholmstorget 7.

Angie Gray

Ny t-banestation påverkar planer för Liljeholmens centrum

Utbyggnaden anpassas efter den framtida t-banelinjens behov