De ska ro tvärs över Atlanten

Fredrik Nilsson och Jimmy Strandberg har köpt träningsmaskiner till kontoret inför roddtävlingen. Där tränar de när de kan, men inte överdrivet mycket. ”Det går inte att förbereda sig på att ro i två månader”, säger Fredrik.
Fredrik Nilsson och Jimmy Strandberg har köpt träningsmaskiner till kontoret inför roddtävlingen. Där tränar de när de kan, men inte överdrivet mycket. ”Det går inte att förbereda sig på att ro i två månader”, säger Fredrik.
Höga vågor, svärmar av flygfiskar, stormar och rejäla påfrestningar på kroppen.

Livet på en liten båt ute till havs kommer att bli tufft för Jimmy Strandberg och Fredrik Nilsson som ska ro över Atlanten.

– Jag har bestigit Kilimanjaro, men aldrig gjort något sådant här tidigare, säger Jimmy Strandberg.

Idén föddes för några år sedan. Med långa dagar på det gemensamma bevakningsföretaget hann vännerna nästan aldrig träffas på fritiden. Det enda sättet verkade vara att resa iväg.

– Vi googlade runt efter äventyr och fick se en dokumentär om en brittisk tjej som rott över Atlanten. Första tanken var om det verkligen var möjligt, säger Jimmy.

De började söka mer om tävlingen och tog kontakt med arrangörerna. Efter samtal med dem så fastnade de direkt för äventyret.

– Då kände vi bara att det här måste vi göra, så vi skakade hand och anmälde oss.

Vad sa era familjer när ni berättade?

– Jag frågade min sambo innan vi bestämde något och hon sa ja, säger Fredrik Nilsson.

I december väntar rodd i tvåtimmarsskift varje dag i 60 dygn. Så lång tid räknar Jimmy och Fredrik med att det ska ta att ro från Kanarieöarna till Karibien.

Mycket av träningen har de gjort på roddmaskinen på kontoret, men mest har de försökt förbereda sig psykiskt.

– Vi är vana vid att jobba 13–14 timmar per dag och att inte få sova så mycket, men vi vet att hjärnan fungerar ändå, så mentalt är vi väldigt förberedda, säger Jimmy.

Vad händer om ni blir osams?

– Risken finns alltid att vi till sist stör oss på varandra, men med bra rutiner minskar den risken, säger Fredrik.

Den sju meter långa båten är utrustad med satellittelefon, livflotte och första hjälpen-kit med bland annat antibiotika. Men det är långt ifrån allt. Checklistan på saker som behövs för att överleva två månader ute till havs är flera sidor lång och om något glöms får killarna klara sig ändå. Om något går sönder måste det lagas.

– Men säkerheten i samband med tävlingen är bra. Det finns en följebåt, men den kan vara flera dagar bort, så om det skulle hända något så är det nog större chans att ett lastfartyg passerar, säger Fredrik.

Förutom två roddplatser finns en liten hytt där man kan sova och på utsidan av båten sitter solceller som driver vattenomvandlaren som ska hålla Jimmy och Fredrik med dricksvatten.

Det gäller att planera hur mycket som behövs och bara att få i sig tillräckligt med mat blir svårt.

– Vi kommer att behöva cirka 5000–6000 kalorier per dag, men så mycket får vi nog inte i oss med frystorkad mat, så vi får tillsätta olja och mycket sötsaker, säger Jimmy.

Vad skulle krävas för att ni skulle avbryta?

– Om någon av oss blir allvarligt skadad så att det verkligen inte går att genomföra tävlingen, men vi är inte några som ger upp, säger Jimmy, och Fredrik fyller i:

– Man får ta att det gör lite ont.

Fakta

De är redo för äventyret

Namn: Fredrik Nilsson.

Åder: 36 år.

Bor: Axelsberg.

Gör: Egenföretagare.

Familj: Sambo och två barn.

Namn: Jimmy Strandberg.

Ålder: 36.

Bor: Årsta.

Gör: Egenföretagare.

Familj: Singel.