ANNONS

De ska stoppa rallyna

En A-traktor som trafikpoliserna Helge Söderbergh och Mats Klaesson kontrollerade i förra veckan gick i mer än 70 kilometer i timmen när den testkördes.
En A-traktor som trafikpoliserna Helge Söderbergh och Mats Klaesson kontrollerade i förra veckan gick i mer än 70 kilometer i timmen när den testkördes.
Intresset för A-traktorer har vuxit starkt i Huddinge på kort tid, och flera av dem som rullar på vägarna är olagliga.

Nu hårdsatsar polisen med täta kontroller för att få bort just dem.
ANNONS

Vid Kvarnbergsskolan brukar det varje vardagsmorgon rulla in ett tiotal A-traktorer. Och det var också där som polisen i onsdags höll sin första riktade kontroll mot A-traktorer i Huddinge.

– Vi vet att en väldigt stor andel av A-traktorerna inte är som de ska, och vi får in mycket klagomål från allmänheten om A-traktorer som körs i högre hastighet än den tillåtna, säger Kalle Forsberg, kommunpolis i Huddinge.

Av de fordon som hittills kontrollerats har två rapporterats för olovlig körning och nu måste in för registreringsbesiktning. Det innebär att i de två fallen har A-traktorn samställts en vanlig bil och alltså kunnat köras i betydligt högre hastighet än de 30 kilometer i timmen som är tillåtet.

Sedan slutet av förra året har Huddinge fått förstärkning av två trafikpoliser som, till skillnad från en vanlig polis, har behörighet att göra flygande inspektioner med teknisk undersökning av fordonet redan på plats.

De flygande inspektionerna kommer att ske så gott som dagligen i Huddinge framöver, och däremellan ska det göras planerade insatser som den förra veckan.

– Intresset för den här formen av fordon är stort i Huddinge. Om vi ser någon på vägarna så stoppar vi dem och kontrollerar, säger trafikpolis Mats Klaesson.

I Huddinge finns det just nu 66 registrerade A-traktorer. Polisen hoppas att ryktet ska gå om att de är ute och kontrollerar, och att de som har bilar som går för fort eller på annat sätt är olagliga ska fixa fordonet.

– Det handlar inte om att vi vill sätta åt motorintresserade ungdomar utan vi vill att det ska vara trafiksäkert. Vi kommer att ligga på så länge det finns ett problem, säger Mats Klaesson.

ANNONS
Fakta

Får inte ha baksäten

I en A-traktor får bara framsätet användas. En hyttvägg ska placeras bakom framstolarna och bakdörrarna ska svetsas igen.

En A-traktor får inte gå eller framföras i högre hastighet än 30 kilometer i timmen.

Källa: Trafikpolisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.