ANNONS

Tvingas resa tio mil för kärleken

Gunvor Pascotto åker fram och tillbaka till sin man en gång i veckan. "Jag förstår inte hur man kan behandla kommuninvånare på det här sättet. Min man och jag har bott och betalat skatt i kommunen i 40 år. Nu skickar de iväg honom som ett kolli."
Gunvor Pascotto åker fram och tillbaka till sin man en gång i veckan. "Jag förstår inte hur man kan behandla kommuninvånare på det här sättet. Min man och jag har bott och betalat skatt i kommunen i 40 år. Nu skickar de iväg honom som ett kolli."
Eva Folke, socialchef. Foto: Järfälla kommun
Eva Folke, socialchef. Foto: Järfälla kommun
Gunvor Pascottos man är svårt sjuk och behöver vård dygnet runt.

Men kommunens boenden är fulla. Nu måste hon åka tio mil för att besöka sin kärlek.

– Hur kan de göra så mot någon som är så sjuk?
ANNONS

Frankos hälsa blev drastiskt sämre i november 2013. Klaffarna i hjärtat fungerade inte längre och han fick tid för en operation. Ett effektivt och säkert ingrepp, sa läkarna.

– Jag glömmer aldrig när han gick hemifrån innan operationen. Jag frågade hur han skulle ta sig hem och han sa ”jag tar väl pendeln”, säger hustrun Gunvor Pascotto, 76.

Men något gick snett. Franko fick blodförgiftning, stroke, propp och hjärtinfarkt och fick kopplas till en hjärtmaskin. När det var som värst krävdes 26 maskiner för att hålla honom vid liv.

– En läkare sa att han kunde bli en grönsak men att de inte tänkte ge upp, säger Gunvor.

I början tog hon hand om Franko på egen hand. Hennes kärlek sedan 43 år tillbaka hade förlorat de flesta basala funktioner och behövde vård dygnet runt.

– Enligt läkarna behövdes egentligen fem personer för att ta hand om honom. Jag tvättade honom, klädde på honom – allt.

Hemtjänsten besökte Franko, men bara några gånger om dagen. Vid ett tillfälle försökte Gunvor ta ledigt i fyra dagar för att träffa några väninnor. Kommunen sa nej, det fanns inga lediga boenden.

– Till slut orkade jag inte mer. Jag kontaktade handläggaren och sa, ni måste hjälpa mig. Annars hamnar jag själv på sjukhus.

Kommunen hade bara ett alternativ att erbjuda. En plats på ett korttidsboende i Enskede – fem mil bort från Gunvor och Frankos gemensamma hem. Nu åker Gunvor mellan 10 och 20 mil i veckan för att få besöka sin kärlek.

ANNONS

– Det är katastrof. Om han hade funnits närmare mig hade vi kunnat gå ut, ta en promenad runt huset och dricka kaffe. Nu måste jag lägga hela dagarna på att resa. Hur kan de göra så mot någon som är så sjuk? Han har inte lång tid kvar.

Trycket på kommunens äldreboenden är högt. Platserna är fulla och flera står i kö. Kommunen vill starta ett nytt boende, men har inte hittat någon tomt att bygga på. För att kunna ge vård åt den ökande äldre befolkningen tvingas de köpa platser i andra kommuner.

– Jag vill att personer i behov av plats ska kunna få det i vår kommun. Tyvärr är det inte alltid möjligt och det är inte bra att det blir långa resor för anhöriga som ska besöka sina närstående. Det är beklagligt, säger Eva Folke, socialchef.

Månadskostnaden för de externa platserna är 12 000 kronor mer än för ett boende i den egna kommunen, alltså 144 000 kronor per år. Enligt Eva Folke jobbar kommunen med att få fram nya platser.

– Vi gör en översyn för att se om vi kan göra omprioriteringar av lokaler. Vi hoppas att det ska bli klart hösten 2016.

Fakta

Sju står i kö till äldreboende

Om fem år beräknas 950 personer över 80 år bo i Upplands-Bro, jämfört med dagens 780.

I dag finns 176 platser på äldreboende, serviceboende och korttidsboende i kommunen.

Alla äldreboenden är i dag fulla och sju personer står i kö för en plats. I dag finns inga detaljplaner för något nytt boende.

Kommunen köper åtta externa korttidsplatser för i snitt 2 423 kronor per dygn. Det innebär en extrakostnad på 1 152 000 kronor per år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.