De skördar maten bakom hyreshuset

Zineb Rifi och Ingrid Paulsson plockar sallad från den gemensamma odlingen bakom Byälvsvägen.
Zineb Rifi och Ingrid Paulsson plockar sallad från den gemensamma odlingen bakom Byälvsvägen.
De kände inte varandra tidigare. Nu skördar de sina gemensamma grönsaker från odlingen intill gångvägen bakom Byälvsvägen.

– Jag har blivit besatt av att bara äta egenodlade grönsaker, säger Katja Jassey.

I våras dök det upp stadsodlingar på flera håll i östra söderort, en del med lov från markägare, andra utan. Bakom den stora gröna hangaren i Kärrtorp finns en så kallad gerillaodling, som startats utan stadens medverkan.

Sedan tidigare finns matparken i Skarpnäck, en kollektiv köksträdgård som stadsdelsförvaltningen hjälpte till att starta.

Den senast anlagda stadsodlingen är den i Bagarmossen. Intill odlingslådorna bakom ett av hyres­husen på Byälvsvägen, mitt i en prunkande kryddodling, träffar vi en grupp stolta Bagisodlare.

De bor alla i olika delar av Bagarmossen men delar odlings­intresset och ett visst mått av lokalpatriotism.

– Ofta startas sådana här stadsodlingar av folk som känner varandra, men vi har lärt känna varandra under resans gång, säger Zineb Rifi som är dagmamma och bor alldeles intill odlingen.

Idén kläcktes under en boende­dialog. Flera av de som var på mötet ville ha någonstans att odla. Stadsdelen hade goda erfarenheter från matparken i Skarpnäck och var inte sen att nappa på förslaget.

– Många ville nog ha en egen lott, men villkoret för att stadsdelen skulle sponsra var att odlingen var kollektiv, säger Katja Jassey.

Det blev en hel del diskussioner om var stadsodlingen skulle anläggas. Bagisodlarna, som de kallar sig, ville egentligen se en större odling bakom ett av hyreshusen på Byälvsvägen, men Stockholmshem motsatte sig det.

– De sa att det skulle vara en äng, säger hon och nickar bort mot en vissen rektangel av mindre efterhållet gräs.

Det slutade med att odlingen anlades mestadels på stadens mark, en gräsmatta mellan Byälvsvägen 12 och förskolan bakom.

Först i början av juni, långt in på odlingssäsongen, kom de åtta stora odlingslådorna i trä på plats, på stadens bekostnad. Stadsdelen hyrde också in en entreprenör som schaktade bort 40 centimeter mark och körde dit 14 ton grus och matjord. Sedan fick Bagisodlarna blanda och lägga ut.

Det enda Bagisodlarn själva har behövt stå för är fröerna – och svetten. Därför har de haft blandade känslor när folk som inte hjälpt till tagit för sig av skörden.

– Kryddor finns det så det räcker till alla, men vi blev besvikna när alla bondbönorna var slut innan vi fått smaka dem, säger Zineb Rifi.

Tillsammans med Ingrid Paulsson driver hon matbloggen Tagine.se, som kommit att bli viktig i valet av vad som ska odlas.

– Nästa år tror jag att vi ska utgå ännu mera utifrån olika maträtter när vi väljer vad vi odlar, säger Ingrid Paulsson.

– Jag lagade nyligen en ribollita-soppa på egen svartkål, säger Katja Jassey med ett lyriskt uttryck.

Vi har lärt känna varandra under ­resans gång.zineb rifi

Fakta

Det här odlas

Morötter

Tomater

Broccoli

Persilja, koriander, timjan, dill

Bondbönor, brytbönor, vaxbönor och kokbönor.

Musselsquash

Pumpor