De skrev brev till Reinfeldt

Varför får Pluto inte längre kallas för planet? Är det Fredrik Reinfeldt (M) som bestämt det?

Ett gäng frågvisa barn på Giggens förskola bestämde sig för att skriva brev till stadsministern för att ta reda på hur det låg till.

Det var tidigare i våras som fyra och femåringarna på avdelningen Solen på Pysslingenförskolan Giggen hade rymdtema och fick lära sig allt om himlen och alla planeterna.

Men under tidens gång fick de berättat för sig en historia av sina pedagoger som kullkastade deras nyvunna kunskaper – planeten Pluto är inte längre en planet.

– De blev upprörda, berättar förskolepedagogen Eva Henriksson.

– De ville veta om det var Fredrik Reinfeldt som hade bestämt det, eftersom det är han som ­bestämmer i Sverige, fortsätter hon.

Sagt och gjort. Under en samling författades brevet av barnen, som ställde frågan: ”Eftersom du är den som bestämmer i Sverige så undrar vi ifall det är du som bestämt att Pluto inte är någon planet?”

Brevet mejlades sedan till ­Regeringens brevenhet. Någon månad senare kom ett svar.

– De var överlyckliga att de fått svar. Vi hade samling och läste upp brevet och barnen var jätteglada, säger Eva Henriksson som menar att barngruppen blev nöjda med svaret, trots att det inte var Fredrik Reinfeldt i egen hög person som författat det.

– Vi förklarade att det inte var statsministern som personligen hade svarat och de tyckte inte att det var så konstigt. De sa att: ”jamen han har ju jättemycket att göra när han ska styra landet!”, skrattar Eva Henriksson.

I svaret från Statsrådsberedningens brevenhet står att läsa att det inte är Fredrik Reinfeldt som bestämmer i rymden eller över andra planeter och att det är Internationella astronomiska unionen som bestämmer om en planet ska kallas för planet eller inte.

På regeringens brevenhet fick man förra året in cirka 9 000 brev från personer som vill komma i kontakt med statsministern.

Enligt brevenheten är det ungefär 200 brev till Fredrik Reinfeldt som har barn som avsändare.

Men hur var det nu med Plutos planetstatus?

Jo, Pluto var en gång en planet, men den nedgraderades från planet till dvärgplanet år 2006.