De skriver bok om kuppen i Chile

Patricia Palma, Angelica Asplind, Luis Salas, Francisco Castro, Ricardo Pizarro och Luz Miranda har tillsammans skrivit en bok om sina erfarenheter av militärkuppen i Chile livet i Sverige. I november kommer boken.
Patricia Palma, Angelica Asplind, Luis Salas, Francisco Castro, Ricardo Pizarro och Luz Miranda har tillsammans skrivit en bok om sina erfarenheter av militärkuppen i Chile livet i Sverige. I november kommer boken.
Militärkuppen har format deras liv men många har aldrig pratat om det. Nu ska sju vanliga människors berättelser om Chile bli bok.

– Det var jättesvårt men nu känns det som att jag kan andas igen, säger Fittjabon Luz ­Miranda.

Gruppen har träffats regelbundet på Fittja gård sedan förra året. Det som började som en studiecirkel för att samla historier från spansktalande i Sverige utvecklade sig snabbt till ett forum där ­deltagarna öppnade dörrar som varit stängda. Nästan som gruppterapi.

– När jag kom till Sverige lämnade jag kvar alla mina historier. Jag pratade inte med någon, men här i gruppen kom alla minnen och alla känslor tillbaka på samma gång. Det har varit en svår process, säger Luz Miranda.

Hon var fem år när militärkuppen genomfördes den 11 september 1973, men hon har ändå minnesbilder av hur människor sköt. 1985 kom hon till Sverige, precis som tiotusentals andra chilenare. Än i dag är den chilenska gruppen stor i norra Botkyrka. Nästan tio procent av invånarna här är födda i Chile.

Den äldsta i gruppen är 70 år och kom till Sverige 1975. Flera i gruppen var aktiva i motståndsrörelsen i Chile, andra höll sig borta från politiken eller var för små för att få reda på vad som pågick. Yngst är Fittjabon Patricia Palma som kom hit som tvååring.

– Kärnan i boken är vilka svårigheter en immigrant går igenom. Min historia handlar om att växa upp i Sverige och det oändliga sökandet efter en identitet. För de äldre handlar det om att skapa en helt ny identitet.

I torsdags höll gruppen ett seminarium på Mångkulturellt centrum i Fittja där de berättade om projektet och visade bilder och videoklipp från Chile och kuppen. Det som från början skulle bli en liten tillställning med något tiotal besökare fick flyttas till hörsalen på grund av det stora intresset.

– Jag hoppas att boken kan underlätta för alla dem som har gått igenom samma saker som vi och hjälpa nya generationer svenskar att förstå oss invandrare bättre, säger Patricia Palma.

De sju gruppmedlemmarna har tillsammans arbetat med texterna, skrivit om och diskuterat. Spännande för de flesta som aldrig gjort något liknande.

I november kommer boken som med sina sju berättelser handlar lika mycket om själva kuppen och tiden i Chile som om att komma till Sverige och livet här.

– Den här boken beskriver en del av vår svenska nutidshistoria, den kan man inte skriva utan våra, invandrarnas, historier, säger Luis Salas.

Och att kunna berätta sin historia är en stor lättnad, säger Luz Miranda.

– I början kändes det inte värt det och jag ville sluta. Men processen har inneburit en frigörelse. Allt jag burit inom mig har varit som en tyngd men nu känns det som att jag kan andas igen.

Jag hoppas boken kan underlätta för dem som gått igenom samma saker som vi.Patricia Palma

Fakta

Tusentals mördades eller försvann

Den 11 september 1973 tog militären, under ledning av Augusto Pinochet, makten i Chile och störtade den demokratiskt valde presidenten, socialisten Salvador Allende.

Många tusen vänster­anhängare mördades, torterades eller försvann spårlöst under åren fram till att militärjuntan förlorade makten 1990.

Sverige var det första västlandet att ta emot asylöskande från Chile och i dag beräknas omkring 40 000 människor bo med chilenskt ursprung i Sverige.