Min lokala hjälte

”De slår undan benen på oss”

https://mitti.se/sista-chansen-att-jazza-loss/?tag=skarholmen
Gustav Josefsson, Rolf Ahlgren, Birgit Josefsson, Joy Rasmussen, Hans Peter Rasmussen och Knut Segelbäck har återvunnit skräp vid stationen på Vårbergsvägen 69 i flera år. Nu försvinner den.
Återvinning – ett sätt att värna om miljön.
Återvinning – ett sätt att värna om miljön.
Skylt som informerar om att återvinningsstation försvinner på Vårbergsvägen 165.
Alternativen till den stängda återvinningsstationen ligger för långt bort, anser grannarna som Mitt i träffat.
Återvinningsstationen på Vårbergsvägen 69 har servat över 200 hushåll. Men i dag tas den bort, på grund av ett planerat bygge.
"De pratar så mycket om att man ska sopsortera, men slår undan benen för oss", säger Rolf Ahlgren.

För bara några veckor sedan fräschades återvinningsstationen på Vårbergsvägen 69, i korsningen mot Båtholmsbacken, upp rejält. Alla kärlen utom ett byttes ut och fick nya betongfundament.

Men glädjen över detta blev kort. När Knut Segelbäck, 94, gick ner till stationen förra veckan fick han syn på ett anslag där det stod att den skulle stängas.

– Jag sa till mina grannar samma dag. Det här blir besvärlig. Det är för långt för mig att gå till andra återvinningsstationer, säger Knut Segelbäck som brukar frakta sina återvinningssopor på rullatorn.

Mitt i träffar honom och flera av hans grannar vid stationen någon dag innan den tas bort. De bor alla i BRF Vårberg – drygt 200 hushåll på Båtholmsbacken och Gränsholmsbacken. Det är främst de som har använt återvinningsstationen men även andra, till exempel de som bor på Örnholmsbrinken och i Johannesdal, har stannat till här för att slänga sopor.

Nu blir de alltså utan återvinningsstation inom överskådlig tid. Orsaken är att Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB:s tillfälliga bygglov för stationen har gått ut, och att stadsbyggnadskontoret avslog ansökan om ett permanent bygglov. Det beror på ett planerat bygge.

– Stationen kan inte vara kvar eftersom ett bostadshus ska byggas precis där den står. Vi har börjat leta efter en ersättningsplats men inte hittat någon än, säger Caroline Henrysson på stadsbyggnadskontoret.

Hon är handläggare för den nya detaljplan som är ute på förslag för området längs Vårbergsvägen upp mot Vårbergstippen, nedanför Vårbergstoppen, och som innebär att cirka 390 nya bostäder ska byggas där. Ett stort projekt där en återvinningsstation kan tyckas vara en detalj. Men för dem som bor i BRF Vårberg är den viktig.

– De pratar så mycket om att man ska sopsortera, men slår undan benen för oss. Många här är lite till åren och kan inte gå så långt med sopor att bära, säger Rolf Ahlgren argt.

På informationslappen som FTI AB har satt upp hänvisar man till stationer på Fjärdholmsgränd, Brantholmsgränd och Vårbergsvägen 135, men grannarna är överens om att de är för långt bort för att de ska kunna gå till fots med stora kassar dit.

– Vi kommer att få mer avfall i bostadsrättsföreningens sopkärl nu, så sophanteringen blir dyrare för oss, säger Rolf Ahlgren.

På FTI AB är man inte heller glad åt att stationen stängts.

– Vi har inte fått något förslag på alternativ och om vi får det tar det lång tid innan en återvinningsstation kan vara på plats. Det blir i så fall tidigast någon gång under 2017, säger Annika Ahlberg, regionchef för Stockholms län på FTI.

Fakta

Fler stationer stänger

FTI AB (Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB) ansvarar för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar på uppdrag av företagen som producerat dem, i hela Sverige.

I höst måste FTI AB måste stänga åtta stationer i Stockholms, där det tillfälliga bygglovet gått ut och man inte fått permanent bygglov. Orsakerna skiljer sig åt från station till station:

Vårbergsvägen 69, Skärholmen

Gamla Bromstensvägen 1, Bromma.

Selmedalsvägen 191, Hägersten-Liljeholmen.

Uggelviksgatan 2, Östermalm.

Svartlösavägen 77, Älvsjö.

Södermannagatan 61/Bohusgatan, Södermalm.

Dannemoragatan 16, Norrmalm

Drivbänksvägen, Hässelby-Vällingby.

Källa: FTI AB