ANNONS

De slåss mot masten

I flera år har flera invånare i Enebyberg kämpat mot en ny mobilmast vid Enebybergs IP. Jerker Lignell för gruppens talan och får stöd av Marie Olsson.
I flera år har flera invånare i Enebyberg kämpat mot en ny mobilmast vid Enebybergs IP. Jerker Lignell för gruppens talan och får stöd av Marie Olsson.
Jerker Lignell och Marie Olsson vill ha färre mobilmaster i Enebyberg.
Jerker Lignell och Marie Olsson vill ha färre mobilmaster i Enebyberg.
Teliasonera vill sätta upp en mobilmast vid Enebybergs IP.

Men grannarna, som oroas över strålningen, har överklagat och beslutet är nu uppe i Mark- och miljödomstolen.

Det är andra fallet i år som domstolen prövar gällande nya mobilmaster i Danderyd.
ANNONS

Solen strålar över Enebybergs IP. Jerker Lignell och Marie Olsson, som bor i närheten, berättar att idrottsplatsen är knutpunkten i området. Här samlas många barn och alldeles i närheten ligger flera bostadshus.

Därför är de kritiska till att Teliasonera vill sätta upp en 36 meter hög mast precis vid idrottsplatsen. Både kommunen och länsstyrelsen har godkänt ansökan, varpå frågan nu hamnat hos Mark- och miljödomstolen sedan flera grannar överklagat.

– Kommunen vågar inte gå emot kommersiella intressen och nu kan detta gå ut över barnens hälsa. Varför kan de bara inte sätta masten 150 meter in i skogen, undrar Marie Olsson som engagerat sig i frågan.

Både hon och Jerker Lignell är högst oroade över den strålningsrisk som de befarar att en mast kan medföra så nära bebyggelse.

De anser också att fler än bara de närmsta grannarna, däribland Jerker Lignell, borde ha fått möjlighet att tycka till om mastplanerna eftersom det berör alla som befinner sig på idrottsplatsen.

– I dag vet vi inte vad konsekvenserna är ur ett längre tidsperspektiv när vi utsätts för strålning, säger Jerker Lignell.

Men din familj bor ju inte i en stuga i skogen utan el. Ni har väl också läsplattor hemma?

– Det är klart. Men på natten stänger vi av det trådlösa nätverket. Vi har nätverkssladdar till datorerna och vi har tidsregler för barnens skärmanvändning, säger han och hänvisar till utländsk forskning som enligt honom lyft risker med strålningen.

Detta trots att Strålsäkerhetsmyndigheten med bestämdhet avfärdar alla risker.

ANNONS

– Utifrån det vetenskapliga kunskapsläge som finns så är vår bedömning att exponeringen är så låg att den inte påverkar vår hälsa överhuvudtaget, säger Jimmy Estenberg, myndighetsspecialist på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Gäller det även framtida påverkan på våra barn?

– Utifrån vad vi känner till i dag orsakar inte strålningen cancer. Vi har ingen misstanke om att strålningen skulle innebära någon risk i framtiden, säger Jimmy Estenberg.

Samtidigt som Mark- och miljödomstolen nu prövar Enebybergsfallet är planerna på en annan ny mast, i Stocksund, uppe i ännu högre instans, Mark- och miljööverdomstolen.

Där har de boende fått stöd av det första domstolsbeslutet, som gick ut på att Teliasonera tydligare behöver redogöra för behovet av en mast på den platsen.

Är det vanligt att boende klagar på planer angående mobilmaster?

– Det var vanligare i början av 2000-talet när 3G-nätet byggdes ut. Sedan dess har det varit lugnare, säger Jimmy Estenberg.

Från kommunens sida väntar man nu på domstolens beslut i Enebybergsfallet.

I ett yttrande till domstolen har kommunen välkomnat en eventuell utredning från Teliasoneras sida om behovet av en ny mast vid Enebybergs IP.

– Vi vill inte att boende ska bli störda av en mast. Men samtidigt kräver våra invånare en bra mobiltäckning, säger Isabella Hökmark (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Marcus Haglund, pressansvarig på Teliasonera, skriver i ett mejl att bolaget följer de riktlinjer och regler som finns kring elektromagnetiska fält och att de alltid försöker använda befintliga master där det går.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.