Nu slåss FUB mot neddragningarna inom LSS

Den senaste tidens neddragningar inom LSS-insatser i Värmdö har fått oroliga anhöriga att gå ihop och engagera sig.

Ikväll håller FUB, intresseorganisationen för personer med funktionsnedsättningar, möte.

– Jag har blivit fullkomligt nedringd av personer som är oroliga och upprörda, säger Katarina Berggren, som sitter med i styrelsen I Nacka och Värmdö.

Den rikstäckande ideella föreningen FUB arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar ska kunna leva ett gott liv. I Värmdö och Nacka finns cirka 200 medlemmar. x

Ikväll håller föreningen möte. Anledningen är den senaste tidens neddragningar inom bland annat LSS i Värmdö kommun.

– Jag har fullkomligen blivit nedringd och nedmailad av både personal på boenden, anhöriga, gode män och kontaktpersoner som är upprörda över att man ger sig på den svagaste gruppen i samhället. Jag har redan fått 30 stycken anmälningar av personer som vill komma på mötet, säger Katarina Berggren som sitter i styrelsen för FUB Nacka Värmdö.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare rapporterat kring neddragningarna och skrivit om både Casper Hafvström, vars ledsagningstimmar kortades rejält, och Mikael Tjulander vars boendestöd försvann. I båda fallen har överklaganden skett, en process som Värmdö kommun uppmanat missnöjda drabbade att ge sig in i.

Nu uppmanar FUB därför sina medlemmar att samlas och göra samma sak.

– Nu sitter alla på sin enskilda kammare och många vet inte hur man gör för att överklaga, men kommunen har skyldighet att hjälpa till. Sådana saker vill vi informera om på mötet, säger Katarina Berggren.

Hon är samtidigt kritisk till att redan utsatta kommuninvånare måste överklaga för att de eller deras anhöriga ska få stödet som de har laglig rätt till.

– Många föräldrar till barn med funktionsnedsättning är en bra bit över 70 år. Det är orimligt att de ska tvingas överklaga, men det är så Värmdö kommun verkar vilja ha det, säger hon.