De snackar omkull de flesta

Elvira Andersson, Julia Ahlqvist och Jonas Kjellberg pratar med läraren Anna Sterlinger-Ahlring om semifinalen i retorikmatchen. På lördag är det final.
Elvira Andersson, Julia Ahlqvist och Jonas Kjellberg pratar med läraren Anna Sterlinger-Ahlring om semifinalen i retorikmatchen. På lördag är det final.
De kan konsten att tala. Eleverna vid Utsälje­skolan är i final i UR:s retoriktävling.

– Förut kändes det pinsamt att prata, nu känns det som att jag kan göra vad som helst, säger ­Elvira Andersson.

De bubblar av ord. Meningarna studsar, händer far upp i luften och orden möts i luften. Svenskan blandas med latin, och det är lätt att förstå att orden har tagit dessa elever långt. Eleverna i årskurs 6 på Utsäljeskolan kan konsten att tala.

– Vår lärare föreslog att vi skulle skicka in tal, hon är så aktiv. Men vi trodde aldrig att vi skulle komma så här långt, säger Julia Ahlqvist.

Läraren Anna Sterlinger Ahlring såg i våras att Utbildningsradion sökte klasser som ville tävla i retorik – och anmälde sin klass. Klassen fick spela in tal på film, som skickades in till tävlingen.

– Vi såg vid utvärdering på skolan att retorik var en sådan sak som behövde förbättras. Så jag nappade när vi fick UR:s utskick, säger Anna Sterlinger Ahlring.

Hon ser att eleverna har vuxit med uppgiften, på många sätt. De har fått förbereda tal, från det första då de var en av 133 andra klasser runt om i Sverige tills nu, när de är i final.

Första gången eleverna fick tala i radion var vid kvartsfinal. Och såväl eleverna som Anna Sterlinger Ahlring konstaterar att den som var mest nervös nog var deras ­lärare.

– Jag fick höra efteråt att jag hade suttit och ätit på min halsduk! De är skitduktiga och jag är så stolt att jag spricker.

Senast vid semifinalen valde eleverna ämnena Smäda jullovet och rädda Östersjön.

– Vi har stått framför varandra och talat, och så har vi fått kritik. Vad vi lärt oss? Alla har blivit mer självsäkra, säger Elvira Andersson.

De berättar om sina tal, de har memorerat dem väl, och att de alla pratar samtidigt hindrar dem inte från att berätta sin version.

– Men det har varit nervöst att tävla på UR, förra gången fick jag springa på toa hela tiden, säger Johan Kjellberg och skrattar.

Framför allt tycker de att erfarenheten har varit nyttig, och rolig. De kan se att förutom självkänslan så har de verkligen lärt sig konsten att övertyga. Även hemma.

– Om mamma nu ber mig plocka ur diskmaskinen så kan jag argumentera och säga att det faktiskt inte är bra för oss barn att göra sånt, säger Elvira Andersson.

På lördag är det dags för finalen. Eleverna känner de sig avspända, samtidigt som det ska bli spännande och pirrigt. Och framför allt då finalen inte bara radiosänds utan även visas i tv.

– Vi är jättetaggade. Och grymt nervösa – det är ändå tv och alla kan se oss, säger Julia Ahlqvist.

– Fatta om i vinner. Det här är vårt sista år tillsammans. Så då ska vi göra något kul, säger Elvira Andersson.

Den vinnande klassen får förutom äran även 10 000 kronor.

– Det känns inte som om eleverna bryr sig om pengarna. De har vuxit, de har lärt sig tala. Och nu är det häftigt att de blir hörda och sedda och får credd för det, säger läraren Anna Sterlinger-Ahlring.

Jag är så stolt att jag spricker.Anna Sterlinger Ahlring lärare

Fakta

Konsten att övertyga

Retorikmatchen är Utbildningsradions radiotävling för sjätteklassare.

Förra året var första gången tävlingen anordnades.

Vilka som vinner i år avgörs den 7 december, då Utsäljeskolan möter Engelska skolan i Gävle. Finalen sänds i P4 och visas på Barnkanalen.

Retorikens tre grund­pelare är begreppen ethos, pathos och logos, enligt Aristoteles. De kan översättas med trovärdighet, känsla och logik.