”De som ska föda i sommar behöver inte känna oro”

Snart slutförlöst på BB Sophia.
Snart slutförlöst på BB Sophia.
Förlustaffären BB Sophia stänger 31 maj, tre månader före utsatt tid. Detta för att landstinget ska hinna rusta övriga förlossningskliniker inför sommaren.

För en månad sedan offentliggjordes avvecklingen av BB Sophia. Då var beskedet till blivande föräldrar att kliniken skulle stänga i augusti. Istället blir det den 31 maj, och den 16 maj avbryts inflödet av nya förlossningar.

Enligt Erik Magni, presschef på Praktikertjänst som driver BB Sophia, är det en överenskommelse mellan kliniken och landstinget.

– Det är av omtanke för de föräldrar som ska föda i sommar. På det här sättet får landstinget bättre möjlighet att öka kapaciteten på sina kliniker och rekrytera personal innan sommaren.

– Det är jättetråkigt att de inte kan föda på BB Sophia efter maj, men de behöver i alla fall inte vara oroliga. Det har varit mycket diskussioner i media och på sociala medier om hur man ska klara sommarmånaderna i semestertider och när det är många som föder. Nu får landstinget bättre möjligheter för det, säger Erik Magni.

De som planerat förlossning på BB Sophia i sommar kommer att hänvisas till andra enheter via sina mödravårdscentraler, uppger Erik Magni. Totalt ska kapaciteten på andra sjukhus i länet öka med 3000 förlossningar per år.

Protesterna har varit massiva mot att stänga BB Sophia. 3300 personer har skrivit under mot beslutet. ”Rädda BB Sophia. Jag födde mitt första barn där och kan inte tänka mig att föda nästa ngn annan stans!”, skriver en förälder i uppropet Vi vill ha BB Sophia kvar.

Men verksamheten har gått med rejäl förlust. En förlust på 180 miljoner kronor gör det omöjligt att nå nollresultat, enligt ett pressmeddelande från Praktikertjänst.

– Det känns tungt att avveckla BB Sophias högkvalitativa och efterfrågade verksamhet, men genom att avveckla verksamheten under våren ökar möjligheterna för landstinget att bygga upp sin kapacitet. Det kan bidra till en mer stabil situation för alla blivande föräldrar som funderar på var de kan föda, säger Johan Fredriksson, vd på Praktikertjänst, i pressmeddelandet.