De sommarjobbar som festivalfixare

127-festivalen är så populär att många som sökt jobb där fått nej, men Emelie Johansson, Rawnak Badee, Mojtaba Ibrahim och Mario Castro tillhör de som fått chansen att jobba med evenemanget.
127-festivalen är så populär att många som sökt jobb där fått nej, men Emelie Johansson, Rawnak Badee, Mojtaba Ibrahim och Mario Castro tillhör de som fått chansen att jobba med evenemanget.
Årets 127-festival har dragit igång i Bredäng. Det innebär en massa nöje – men också en chans för unga att jobba.

Festivalen står för en allt större del av de kommunala sommarjobben i Skärholmen.

Sommarjobben i Skärholmen har blivit fler de senaste tre åren. I år jobbar 590 unga inom stadsdelen mot bara 316 sommaren 2011.

En viktig anledning är 127-festivalen, som är större än någonsin. Under de sex veckor den pågår ger den jobb åt cirka 115 ungdomar – varav 80 är sommarjobb öronmärkta för 16–18-åringar.

– Vi har förstått att det är väldigt populärt att jobba med festivalen. Tyvärr har vi fått tacka nej till en del, säger Krister Eyjolfsson, fältare och en av festivalens grundare.

Vårbergsborna Mario Castro, 17, Emelie Johansson, 18 och Mojtaba Ibrahim, 14, jobbar för andra året i rad. Emelie, som går Mediagymnasiet, ska med Mojtabas hjälp dokumentera det fullspäckade festivalprogrammet.

– Jag kommer att försöka vara lite överallt och ta bilder och lägga upp på internet, säger hon.

Mario Castro går kocklinjen och har fått det tunga ansvaret för maten under festivalen. Han har redan menyn klar för sig.

– Det blir ganska mycket sallad, men vi ska också grilla två gånger i veckan om vädret är bra, säger han.

Vad betyder det för dig att ha ett sommarjobb?

– För mig är det väldigt viktigt. Annars skulle jag nog bara vara hemma.

Enligt siffror från i våras har Skärholmen den näst högsta arbetslösheten bland unga i Stockholm. Men bara fyra stadsdelar erbjuder fler sommarjobb.

– Vi tror att det är viktigt att ge unga möjligheten att komma in på en arbetsplats och se hur det fungerar. Det är något man kan ha i CV:t och det spelar roll längre fram, säger stadsdelsdirektören Kerstin Sandström.

Hon menar att 127-festivalen betyder mycket.

– Vi är väldigt stolta över att vi har den här festivalen som bara blir större och större.

Faktum är att evenemanget kan växa sig ännu större nästa år. Planer finns att utöka med två veckor i Sätra.

– Då skulle festivalen bli åtta veckor totalt. I så fall kan vi ta emot ännu fler sommarjobbare, säger Krister Eyjolfsson.

Övriga kommunala sommarjobb finns bland annat inom barnomsorg, äldreomsorg och administration. Dessutom är det ovanligt många som jobbar med att hålla rent och snyggt i utemiljön.

Stockholms stad sköt i sista stund till 800 000 kronor inom ramen för projektet Vackra Stockholm – vilket gav nästan 100 extra jobb i Skärholmen.

Fakta

Festivalen debuterade 2011

127-festivalen pågår den 1 juli–9 augusti. Två veckor vardera i Bredäng, Vårberg och Skärholmen.

Festivalen hölls första gången 2011. Då arbetade 30 sommarjobbare.

Några av årets höjdpunkter äger rum redan nästa vecka. Den 9 och 10 juli uppträder den franska cirkusgruppen Le Lido.

Fredagen den 12 juli blir det konsert med Malcolm B och Lilla Namo.

Hela programmet finns på www.127festivalen.se

Källa: 127-festivalen