De spånade idéer för en mer miljövänlig festival

Klara Torgerson, Herman Kuntscher och Rasmus Broman under melodifestivaldagen.
Klara Torgerson, Herman Kuntscher och Rasmus Broman under melodifestivaldagen.
Närodlat, hampa i scenkläderna och solpaneler på taket. Se där några idéer från de 40 elever som fick tänka sig en mer miljöanpassad Melodifestival nästa år.

I förra veckan bjöd Naturhistoriska riksmuseet in 40 elever från hela Stockholm att under en heldag vara med och bygga upp en vision av hur nästa års Melodifestival i Malmö ska kunna göras mer klimatanpassad.

Täbyskolorna var på hugget, det fanns 14 elever därifrån.

– Det var väldigt roligt att arbeta med och träffa nya människor. , säger Herman Kuntscher som går i nian på Skolhagens skola.

Han säger att han inte är någon miljökämpe men att han gillar att tänka ut uppfinningar och smarta sätt att spara på miljön.

– Jag föreställde mig en låda som kunde suga åt sig alla ljud från musiken på Melodifestivalen och sedan omvandla dem till energi.

Men han arbetade i matgruppen med ekonomi under den här dagen så det blev mycket prat om ekologisk mat och att det kan vara värt för Melodifestivalen att satsa på den även om det blir dyrare.

En höjdpunkt under dagen inträffade när eleverna fick se festivalgeneralen Christer Björkman hälsa till dem i ett inspelat inslag.

– De jublade och applåderade av förtjusning, berättar Lars Magnusson, museipedagog som höll i hela dagen på Naturhistoriska.

Han tycker att eleverna var bra på att uträtta mycket på kort tid.

– Deras idéer var inte så innovativa men många.

En sammanställning av idéerna kommer att skickas till SVT.

Herman Kuntscher tittar alltid på Melodifestivalen och kommer att så göra under finalen den 28 maj.

– Det blir på ett nytt sätt nu när jag vet mer om hur mycket jobb som krävs för att ordna den.