De spelar hårdrock för att hjälpa världens barn

På ”Tore and the no smokers” spelningar headbangar fyraåringar till hårdrock.

Budskapet är tydligt: Rök inte, spotta ut snuset och var en schysst kompis.

Banders fyra medlemmar försöker leva som de lär. De är alla tuffa hårdrockare. Men de röker inte och de vill vara bra kompisar, något de vill förmedla vidare till sin unga publik.

– Vi märkte att många röker inom hårdrocken och tyckte inte att det fanns så många bra före­bilder för barn. När vi startade upptäckte vi att ingen av oss rökte, därav namnet, säger Conny Carlsson, bandets trummis.

Det började som en rolig grej för 15 år sedan. Killarna jobbade alla inom skolverksamhet och gjorde klassiska jullåtar lite rockigare och uppträdde för barnen.

Nu repar de inför spelningar i närheten av Älvsjöbadet i Hagsätra så ofta de kan, och de har just skrivit en låt till förmån för insamlingen Världens barn. Nya låten ”Alla kan bli vinnare” handlar om fattiga barn som far illa, som sover på jordgolv och inte får gå i skolan.

– Barn har olika förutsättningar och det tycker inte vi är så schysst. Vi märker av det även här i Sverige. Det här är vårt sätt att bidra till att göra det lite bättre, säger Conny Carlsson.

Bandet vill stå för ett tuffare alternativ till dagens utbud.

– Mycket av barnmusiken har ganska töntiga melodier. Vi blandar bra buskap med lite häftigare musik. Först trodde vi att barn inte gillar hårdrock eller kids­metal, men både fyraåringarna och elvaåringarna i publiken verkar tycka att det funkar.

Extra respons har de fått för låten ”Nikotinsvin”. I låten beskrivs en solig och bra dag tills de så kallade nikotinsvinen dyker upp och röker och fimpar, säger Conny Carlsson.

Är det schysst att kalla rökare för nikotinsvin?

– Det är lite provocerande, men det får man ta när man är rökare eller snusare 2013. Men det är viktigt att säga att det inte är personerna det är fel på, utan handlingen.

Fakta

Spelar musik för ”Världens barn”

”Tore and the no smokers” består av:

Christoffer Carlsson, 36, sång.

Charlie Öberg, 32, gitarr.

Conny Carlsson, 41, trummor.

Andreas Augustsson, 38, bas.

Kuriosa: Blev 2009 nominerade till Barnens hjälte av Kamratposten och Rädda Barnen.

Aktuella med: Låten ”Alla kan bli vinnare” där intäkterna går till Världens barn, en insamling som genomförs av Radiohjälpen och SVT.