De startade upprop efter misshandeln i Fagersjö

Nabila Abdul Fattah och Fatima Doubakil var två av de fem kvinnor som startade hijabuppropet.
Nabila Abdul Fattah och Fatima Doubakil var två av de fem kvinnor som startade hijabuppropet.
En liten grupp kvinnor som skapade enorm uppmärksamhet.

Söderortsborna Nabila Abdul Fattah och Fatima Doubakil hör till dem som fick en mängd kvinnor att bära hijab för en dag. Muslimska kvinnor måste kunna röra sig fritt utan att bli attackerade, menar de.

Misshandeln på en muslimsk gravid kvinna i Fagersjö fick massiv uppmärksamhet under förra veckan. Två av de fem kvinnor som gick ut med en uppmaning till både religiösa och ickereligiösa att för en dag beslöja sig i syfte att visa solidaritet med trakasserade muslimska kvinnor är Skärholmsbon och debattören Nabila Abdul Fattah och Hägerstensbon Fatima Doubakil vid Muslimska mänskliga rättighetskommittén.

Nabila Abdul Fattah upplever att toleransen för muslimer är högre i Skärholmen än på många andra platser.

Däremot är det många som är på sin vakt om de ska åka in till stan.

– Det finns de som inte vågar åka in till city med sina barn för att barnen inte ska behöva se när mamman blir attackerad. De får höra att de är terroristjävlar eller muslimfittor. Det handlar om kvinnor som sätter på sig joggingskor för att vara beredda att kunna springa om de blir överfallna, säger Nabila Abdul Fattah.

Även Fatima Doubakil radar upp det ena exemplet efter det andra med hårresande historier om trakasserier.

– En muslimsk mamma blev ombedd att klä av sig naken inför sina barn på en flygplats, andra har fått sin hijab avsliten på tunnelbanan.

Hon tycker att islamofobin i Sverige har blivit mer utbredd efter elfte september

– Allt fler ser islam som ett hot mot demokratin och det är kvinnorna som blir måltavlor eftersom de är synliga. Vissa män tar sig rätten att med våld visa sitt hat.

Det var upprörda känslor utanför regeringskansliet Rosenbad i tisdags eftermiddag efter att kvinnorna i hijabuppropet uppvaktat justitieminister Beatrice Ask med en kravlista.

De kräver bland annat att regeringen tillsätter en kommission för att komma med åtgärdsplaner mot hatbrotten.

Men några konkreta löften gav inte Ask.

– Hon gav ett typiskt politikersvar, att regeringen och polisen redan arbetar mot hatbrott. Men uppenbarligen har de inte gjort tillräckligt, säger Nabila Abdul Fattah.