De stickar halsdukar för att hjälpa hemlösa

Susanna Perttula, 31, och Sara Stenberg, 13, stickar för välgörenhet.

Varje dag fram till jul auktioneras en halsduk ut genom deras kalender – och pengarna går till hemlösa.

En värmande julklapp som bidrar till ett välgörande ändamål är konceptet bakom västerortsborna Susanna Perttula och Sara Stenbergs alternativa julkalender.

Förra året startade de sin blogg, Halsdukskalendern, där de auktionerar ut en halsduk om dagen fram till julafton och skänker intäkterna till Stadsmissionen.

Ordet om kalendern spred sig i sociala medier och lockade till sig både budgivare och människor som ville hjälpa till.

– Folk skänkte så mycket garn att min lägenhet nästan svämmade över, säger Brommabon Susanna Perttula.

Dessutom bidrar ett antal gäststickare med halsdukar till årets kalender.

– Det här året har vi inte varit tvungna att ägna varje ledig minut åt att sticka, säger Susanna Perttula, som satte i gång med den första halsduken redan i september.

Utropspriset för de färgglada halsdukarna ligger på runt 100-200 kronor. Som mest har de sålt en halsduk för 1 500 kronor.

Idén till kalendern föddes en höstdag i fjol då Susanna Perttula, som är fritidsledare, träffade Sara Stenberg i en parklek i Vällingby och noterade hennes fina, hemmastickade halsduk. Tillsammans bestämde de sig för att sticka för hemlösa. Förra året stickade de ihop 7 000 kronor.

– Julen är en härlig högtid, men samtidigt är det väldigt många som är extra utsatta så här års. Det var därför vi ville göra en julkalender för välgörenhet, säger Susanna Perttula som redan planerar inför nästa års halsdukskalender.

Bud på halsdukarna kan läggas på: www.halsdukskalendern.blogg.se