De syr till hemliga kunder

Herrskrädderiet AW Bauer & Co har klätt samhällets toppskikt i 150 år.

Ett stenkast från Stureplan kan du beställa en kostym – för 30 000 kronor och uppåt.

Det finns en hel del herrekiperingar i stan som säljer måttsydda kläder. Men speciellt för Bauer är att varje plagg från grunden skärs till för den enskilde kunden och att man kostnadsfritt kan återkomma och få sin kostym ändrad efter flera decennier.

För tio år sedan kom Frederik Andersen och Mårten Ekolin, då två män i 25-årsåldern, in som lärlingar. 2009 tog de över firman. Och sedan dess har kundstocken föryngrats.

– För 10–15 år sedan var det till största delen direktörer, styrelseproffs, bankmän och advokater, säger Frederik Andersen. Nu har vi många unga entreprenörer som skapat en egen förmögenhet. Eller kreativa människor.

Vurmandet för så kallat gubbmode och ett återuppväckt intresse för att köpa kvalitet lockar män i 40-årsåldern som tidigare gått i jeans och tröja. De får nu sina kostymer gjorda i ett modernare snitt än de äldre kunderna. Mindre vidd i benen, slankare siluett på kavajen. Lite, om ens någon, stoppning i axlarna.

Att en kavaj är skräddarsydd syns inte direkt för ett otränat öga.

– Men plötsligt är proportionerna som de ska, säger Frederik Andersen. När du ser dig i spegeln har du fått längre ben, större bröstkorg och bättre hållning. Och du är bekväm.

Tygerna levereras främst från äldre engelska firmor. Frederik Andersen tar fram en pärm med klassiska ulltyger från anrika företaget Harrisons.

– De grundades samma år som vi och vi har haft en relation med dem sedan dess.

Man skulle kunna tro att de ryska välbärgade turister som är stor­kunder på NK och WA Bolin också söker sig hit. Men så är inte fallet.

– Min personliga analys är att de ofta är nyrika och söker bekräftelse. De lockas av stora globala varumärken och lämnar gärna kvar etiketten på kavajärmen. Smala och diskreta lyxmärken som vårt är de inte intresserade av.

När Frederik Andersen får in en ny kund vill han ta reda på så mycket som möjligt om honom.

– Han får berätta vem han är och vad han ska använda kläderna till. Ska kostymen bäras fem dagar i veckan är det inget att snacka om. Då är de engelska tygerna bäst.

De flesta kostymerna kostar mellan 35 000 och 40 000 kronor. Men de syr också kostymer i vikunja, världens dyraste ull, för 120 000–160 000 kronor.

Han tar fram ett tygprov i flanell. Det är lätt att förstå lockelsen i materialet även om det är skört och opraktiskt.

– Kostymer i det här materialet är sexiga. Den som bär en sådan kavaj har alltid folk omkring sig som vill klappa på honom.

Ägarna Frederik Andersen (bilden) och Morten Ekolin utbildade sig hos Henry Poole på Savile Row. Nu har de egna lärlingar.

Fakta

Kunderna är kända men hemliga

AW Bauer & Co grundades 1863 av de två bröderna Bauer, som tidigare verkat i Köpenhamn och Oslo.

Vid 1800-talets slut arbetade uppåt 60 skräddare, tillskärare och försäljare i de dåvarande lokalerna på Brunkebergstorg. I dag är de fem heltidsanställda, två deltidare och en lärling. Firman ligger sedan 1990 på Brunnsgatan.

Att få en kostym uppsydd tar från sex veckor till tre månader.

Firman har många prominenta kunder, men avslöjar inga namn.