ANNONS

De tände ljus mot våldet

Emilia Eriksson är ordförande för Kvinnojouren i Sundbyberg. På plats fanns även Stjärnjouren och Agera Kvinnojour.
Emilia Eriksson är ordförande för Kvinnojouren i Sundbyberg. På plats fanns även Stjärnjouren och Agera Kvinnojour.
I onsdags kväll trotsade ett 20-tal personer regnet och tände ljus för att uppmärksamma Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Men i Sundbyberg finns ännu ingen jour för utsatta.
ANNONS

Uppstartandet av en kvinnojour i Sundbyberg går trögt. En välförberedd styrelse finns, men det saknas fortfarande ekonomiskt stöd från kommunen.

– Vi har förstått att det kan dröja till februari tills vi får besked. Det är synd eftersom det är akuta frågor, säger Emilia Eriksson, ordförande för Kvinnojouren i Sundbyberg.

Det finns idag inga skyddade boenden i Sundbyberg. Men kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet eller nära relationer behöver en akut fristad vilket kommunen har skyldighet att erbjuda. En del av det arbetet skulle kunna vara att stödja en kvinnojour menar Emilia Eriksson.

– Vi ska erbjuda chatt och telefonjour, stödsamtal och jobba förebyggande genom opinion. Vi vill också kunna bistå med boende på sikt men det kräver stöd från kommunen.

Även det våldsförebyggande arbetet får nu vänta.

– Vi är förbannade och får signalen att det inte är en prioriterad fråga. Att Sundbyberg inte kan se det stora behovet av skyddat boende är frustrerande.

Samtidigt menar Emilia att reaktionerna från det tidigare politiska styret har varit positiva och hon hoppas att de nytillträdda kommer att känna detsamma.

Men kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) kan inte lämna något löfte.

– Vi har skrivit in i vår politiska plattform att vi ska arbeta mot och informera om våld i nära relationer och hederskultur. Ambitionen är att bli mycket bättre än man varit tidigare. Men det behöver fattas ett politiskt beslut och då följer man en viss ordning som kan ta lite tid, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.