Min lokala hjälte

De tänker inte ge upp Gustavsgården

I morgon onsdag demonstrerar de äldre mot Värmdö kommuns planer på att privatisera verksamheten på äldreboendet Gustavsgården.
I morgon onsdag demonstrerar de äldre mot Värmdö kommuns planer på att privatisera verksamheten på äldreboendet Gustavsgården.
Berit Grundström är initiativtagare till demonstrationen. "De rear ut oss", säger hon om kommunens planer.
Berit Grundström är initiativtagare till demonstrationen. "De rear ut oss", säger hon om kommunens planer.
Nära 400 personer har skrivit på protestlistan mot kommunens planer på att att privatisera Gustavsgården. I morgon, onsdag, demonstrerar de boende mot förslaget.
– Vi är redo, säger Berit Grundström.

Det är ett uthålligt gäng boende som samlas i ett av sällskapsrummen på Gustavsgården. I morgon ska de demonstrera mot en försäljning av verksamheten på äldreboendet. Men det är inte helt lätt när många av de berörda är äldre med rullator och rullstol.
– Vi är ju gamla och skröpliga. Några vill komma, men de är för sjuka, säger Berit Grundström.

”Många av oss är gamla och orkar inte demonstrera, men nu är det så här och då måste vi kämpa”

Själv är hon 86 år gammal och har organiserat demonstrationen. Framför henne ligger både tillstånd från polisen och en protestlista som över 400 personer har skrivit på. Den ska Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och utbildningsnämnden få ta emot vid kommunhuset i Skogsbo dit de äldre ska marschera.

Ett av bekymren är att få frivilliga att köra rullstolarna, eftersom att personalen inte får hjälpa till under demonstrationen. Anna-Maria Tingmalm, 89, hoppas att det löser sig.
– Väldigt många av oss orkar inte demonstrera, men nu är det så här och då måste vi kämpa, säger hon.

I början av september avslöjade Mitt i planerna på att låta ett privat vårdföretag ta över verksamheten på Gustavsgården, något som kan bli verklighet redan hösten 2018.
Anledningen till försäljningen ska vara att äldreboendet dragits med ett underskott på nio miljoner kronor, som i sin tur ska bero på att personalen är för sjuk. Den totala sjukfrånvaron har varit 13,3 procent det senaste året.
– Det är en del av det, det är inget tal om den saken, säger Jan Dolk.

När Mitt i försöker prata med personal på Gustavsgården om vad en privatisering skulle innebära för dem, och även få svar på varför de tror att sjukfrånvaron är så hög, är det svårt att få någon att ställa upp och berätta.
– Jag är rädd att förlora jobbet om jag pratar om detta, säger en av de anställda.

”Jag är rädd att förlora jobbet om jag pratar om detta”

Inte heller Jan Dolk kan svara på varför personalen haft en sådan hög sjukfrånvaro och vad som gjorts från kommunens håll för att förbättra situationen.
– Jag har inte pappren framför mig, säger han.

Oppositionsrådet Mikael Lindström (S), tycker att det är lågt av kommunen att skylla anledningen till underskottet på den egna personalen.
– Det är lätt för de högsta politiska företrädarna att sparka nedåt. Personalen slår ofta knut på sig själv för att göra ett jobb de är besjälade av, trots att de får usla förutsättningar med ständiga nedskärningar, säger han.

På Gustavsgården tar Berit Grundström upp en av kartongskyltarna med buskap som hon har gjort inför morgondagen.
– Nu är vi redo att demonstrera, säger hon.