De tar jobbet till kyrkan

Jannika Häggström är vissångerska och kulturarbetare. Nu jobbar hon med ett visprogram om Evert Taube. I bakgrunden Maria Hilariusson, Lars-Göran Olsson och Stefan Jämtbäck.
Jannika Häggström är vissångerska och kulturarbetare. Nu jobbar hon med ett visprogram om Evert Taube. I bakgrunden Maria Hilariusson, Lars-Göran Olsson och Stefan Jämtbäck.
Pastor Lars-Göran Olsson vill erbjuda en öppen mötesplats i Ekensbergs-kyrkan.
Pastor Lars-Göran Olsson vill erbjuda en öppen mötesplats i Ekensbergs-kyrkan.
Var tionde svensk arbetar i dag hemifrån. Men hemmatillvaron kan ibland bli ensam och många söker sig till ­kaféer och bibliotek.

Sedan i somras erbjuder Ekensbergs­kyrkan arbetsgemenskap.

Det började med att kyrkomusikern Stefan Jämtbäck lämnade dörren till kyrkan öppen en vårdag. Vanligtvis är den stängd på grund av stöldrisken.

Det dröjde då inte länge förrän det klev in några flanörer som tände ljus och började prata.

– Då tänkte jag att det nog inte var så dumt att ha dörren öppen, och idén om att öppna upp för egenföretagare formades, säger Stefan Jämtbäck.

Sedan i somras har man haft öppet varje torsdag klockan 9-13, med gemensam lunch klockan 12, för de som velat dela arbetsgemenskap i kyrkans vardagsrum. Gratis kaffe och wifi – trådlöst nätverk – finns.

Vissa dagar kommer två personer och ibland över tio stycken och slår sig ner i de mysigt begagnade salongsmöblerna.

– Det har lett till många intressanta möten med människor, framförallt under lunchen då alla samtalar med varandra, säger Stefan Jämtbäck.

Nu känner man sig så pass säkra att man väljer att satsa en termin till.

Hoppas ni på att få fler medlemmar till kyrkan?

– Vår ambition är att vara öppna och erbjuda en lokal för de som vill, inte att missionera. Men visst är det roligt när det uppstår samtal, säger pastor Lars-Göran Olsson.

En som gillar arbetsgemenskapen är Jannika Häggström, som åkt ända från Bromma för att kunna jobba i lugn och ro med sitt projekt.

– Jag är kulturarbetare och just nu skriver jag på min blogg, säger hon.

– Jag jobbar på ett visprogram om Evert Taube som jag ska framföra och jag får lugn och ro i det arbetet här.

Varför jobbar du inte hemma?

– Det är så ensamt hemma, och sen är lunchen här så viktig. Då får vi möjlighet till samtal om allt möjligt, det gillar jag, säger hon.

Men det är inte bara i Eken man kan droppa in och jobba när det passar. På Solna centrums många kaféer syns allt oftare människor böjda över sina bärbara datorer. Johanna Graf (S), tidigare oppositionsråd gjorde fredagsjobbandet i centrum till en paradgren.

Även stadsbiblioteket i Solna centrum har märkt av att fler kommer och jobbar och pluggar i lokalerna.

– Användandet av bibliotek i stort har ju förändrats enormt de senaste åren. Förr lånade folk en bok och gick hem. Nu har vi folk som pluggar, gör grupparbeten eller sitter i våra tysta läsrum, säger Gunnel Stjernvall, tillförordnad bibliotekschef.

Vår ambition är att ­erbjuda en ­lokal för de som vill, inte att ­missionera.Pastor Lars-Göran Olsson

Fakta