De tar klivet in i filmens värld

Under våren har många säkert sett ett filmteam spela in på olika platser i Blackeberg. Det är gänget från Kaskad som tagit klivet från teater till film.

2014 blir det premiär i den gamla filmsalongen.

OffStockholm, som huserar i Kaskads lokaler på Blackebergs torg, har under många år jobbat med olika konstnärliga produktioner, mestadels med teater.

De turnerar runt på fängelser, skolor och organisationer med sina föreställningar.

Anne-Li Ramirez van de Graaf, konstnärlig ledare för OffStockholm, drar sig inte för att ta upp svåra ämnen som missbruk eller misshandel.

Men de lämnar aldrig publiken i sticket – efter varje föreställning har de samtalsgrupper med professionella samtalsledare.

Anne-Li Ramirez van de Graaf har länge tänkt att hon vill göra film och nu har hon tagit steget med filmen ”Om just denna pojke dog”, som hon skrivit manus till och regisserat.

Det är ett relationsdrama där huvudhandlingen kretsar kring en ung man som fastnat i ett heroinmissbruk.

– Det är en annan konstform och det har varit jätteroligt att jobba med den. Teater kan vi, men film är helt nytt och mycket mer krävande än vad jag hade före­ställt mig. Jag är tacksam över att vi hade ett professionellt filmteam, och väldigt duktiga skådespelare, säger hon.

I våras har de spelat in på olika platser, bland annat i Blackeberg.

Till sin hjälp har filmteamet haft assistenter från OffStockholms Kulturklivet, som är ett program för människor som vill komma tillbaka efter en destruktiv livsstil.

Huvudrollen som den unga mannen spelas av Oscar Rosberg, 20 år, från Bagarmossen. Att spela rollen tog både psykiskt och fysiskt på krafterna.

– Men som tur är har jag ganska lätt att skilja på vem jag är och den jag spelar, säger han.

En av birollerna spelas av Dogge Doggelito.

– Han fick gå på audition som alla andra. Och det visade sig att han är en bra skådis, säger Anne-Li.

Elva timmars inspelat material ska nu klippas ner till en och en halv timme. Det är klipparen Eddie Bocheks jobb just nu.

De har filmat i super 16-format, för att få den rätta dokumentära känslan.

– Det är rätt mycket material, så det finns att välja på, säger han.

Under våren 2014 räknar de med att ha premiär. I den gamla biosalongen på Kaskad så klart.

Oscar Rosberg, 20, spelar huvudrollen i filmen ”Om just denna pojke dog”. Här med den konstnärliga ledaren Anne-Li Ramirez van de Graaf.