Min lokala hjälte

De tar krafttag mot mobbning

Nu har föreningen Väsby mot våld fått nog av mobbning och våld i skolorna.

De vill att vuxna tar itu med problemen och arrangerar ett seminarium.

Frida Sundén är vice ordförande i föreningen Väsby mot våld som ligger bakom seminariet som arrangeras på Messingen tisdag den 4 december.

Mellan klockan 13 och 15.30 hoppas föreningen att skolpersonal, politiker och även media ska diskutera och komma med lösningar på hur kommunen ska lösa problemen med mobbning och våld i skolan.

– Mobbningen är ett stort problem i Väsbys skolor. Jag vet flera elever som mår så dåligt av att ha blivit mobbade att de funderat på att ta livet av sig. De får ingen hjälp av skolan och mobbning finns det inget straff för, säger Frida Sundén.

Hon menar att det finns ett stort mörkertal kring mobbning på skolor för många gånger kan mobbning handla om sexuella trakasserier, hot, övergrepp i rättssak och andra brott.

Men det fysiska våldet i skolan är ett annat stort problem som Väsby mot våld nu vill ha upp till ytan.

– Vi måste jobba för att det ska sluta, det är nog nu. Skolpersonal måste vara mer närvarande bland eleverna för att våldet inte ska bli ännu värre, säger Frida Sundén.

Ett exempel på våld i skolan är ett bråk mellan ungdomar på en skola i Väsby som inträffade i början av året. För ett par veckor sedan föll domen där den åtalade pojken dömdes för misshandel till ungdomstjänst och ska betala 5 000 kronor i skadestånd till den andre eleven.

– I det här fallet gick det till tingsrätten. Men jag tror det sällan går så långt. Skolorna behandlar liknande händelser som mobbning för att inte behöva blanda in polisen och få ett dåligt rykte, säger Frida Sundén.

Fakta

Startade 2009

Den ideella föreningen Väsby mot våld startades den 29 juni 2009 av några ungdomar som hade fått nog av allt våld.

Bakgrunden var att det hade skett tre våldsmord på bara tre år i Upplands Väsby.

”Väsby är vår plats inte våldets plats” är föreningens slogan. Källa: Väsby mot våld