Vännerna tar över glasbruket

Erika Kristofersson Bredberg och Ammy Olofsson är glasbrukets nya ägare.
Erika Kristofersson Bredberg och Ammy Olofsson är glasbrukets nya ägare.
Glasbrukets nya ägare vill spränga barriärer, och öppna upp bruket för fler Brobor.

– Vi ska inviga med pompa och ståt, säger Erika Kristofersson Bredberg, en av två vänner som tar över.

Glasbruket i Bro har öppnat för året. Nu under namnet Glasbolaget och med de nya ägarna Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg. Båda har en kandidatexamen från Konstfack och ingår i konstnärskollektivet BOOM!

Det var den miljövänliga framställningen som lockade vännerna att ta över.

– Vår vision är att utveckla det samtida svenska glaset och samtidshantverket. Med hållbar utveckling blir det möjligt, säger Erika Kristofersson Bredberg.

Glasbruket är ett av få miljövänliga i landet. Ugnen drivs på deponigas från Ragnsells återvinningscentral och glaset består av återvunnen miljökristall och glas från andra glasbruk.

– I stället för att glasbruken slänger glaset kan vi använda det och smälta om det. Det gör att vi sparar energi eftersom vi inte måste upp i samma temperaturer, säger Erika Kristoferson Bredberg.

Tillsammans tar de fram en ny kollektion med bruksföremål för glasbruket, och i ett showroom visar de egna och andras verk.

– Vi vill visa att bruksföremål kan se ut på olika sätt. Jag tycker om att utforska gränslandet mellan funktion och skulptur. Ett bruksföremål måste inte vara ett dryckesglas, det kan vara mycket mer.

Butiken ska byggas om och i caféet, som ska hålla öppet flera gånger i veckan under sommaren, serveras ekologiskt fika. I framtiden planerar de att hålla flera workshops med glaskonstnärer i hyttan.

– Vi vill få alla som är intresserade av konsthantverk att komma. Man behöver inte jobba med glas för att komma hit och lyssna till en konstnär, det kan vara intressant för vem som helst.

Invigningen hålls senare i vår. Erika Kristofersson Bredberg utlovar fest.

– Vi ska inviga med pompa och ståt.