Min lokala hjälte

De tar strid mot gruppboendet

Intressegruppens 13 medlemmar är kritiska till att gruppboendet kommer tillbaka. I området finns bland annat Hagaskolan, Lyckebyskolan och Hagagården med över 1 000 barn.
Intressegruppens 13 medlemmar är kritiska till att gruppboendet kommer tillbaka. I området finns bland annat Hagaskolan, Lyckebyskolan och Hagagården med över 1 000 barn.
Grannarna säger sig komma att överklaga så långt det går. Men kommunen hoppas att det särskilda boendet står klart redan i höst.

Den infekterade frågan fortsätter i Vendelsö.

Den planerade återflytten av det särskilda boendet för psykiskt funktionshindrade till Vendelsö oroar boende i området.

Området vid Skansvägen är ett av de mest barntäta i kommunen.

Under de dryga två år som gått sedan det gamla boendet revs och ersattes av ett evakueringsboende i Brandbergen, har området förtätats genom nyinflyttning.

Intressegruppen, kallad Tryggare barn i Vendelsö, tycker att det är riskfyllt att den stora andelen barn i området befinner sig så nära det kommande boendet.

– Det är inte rätt att placera boendet här. Det blir ingen trygg miljö för barnen, säger Cecilia Jernselius, som själv har barn i områdets skolor.

Gruppen föreslår att en ny byggnad på platsen skulle göra sig bättre som lokaler för barnomsorg eller äldreboende.

Men Cecilia Jernselius make Mikael Borg, tillika gruppmedlem, upplever att det är dödfött att diskutera med kommunen när en plan väl är färdig.

– De är som en betongkloss som man inte kan kommunicera med. Det är ingen här som är motståndare till hjälp av psykiskt funktionshindrade och vi drar inte alla över en kam. Men nybyggnaden kommer att innebära en koncentration av dessa individer i området, och det räcker med att en av dem är potentiellt farlig så har man utsatt barnen för en risk.

Rädda Barnen uppmuntrar intressegruppen att själva bjuda in till ett informationsmöte med kommunen.

– Ur barnens synpunkt hade andra placeringar varit bättre, konstaterar Eivor Dissing, ordförande i Rädda Barnen Österhaninge.

Kommunen vill dock lugna både de boende och Rädda Barnen. Man hoppas att boendet, som ska ta 20-25 personer, står klart redan i höst.

– Det här är personer som har kognitiva funktioner som inte är så bra. De behöver hjälp i hemmet och med handlandet, påminnelser om medicin och recept och samtalsstöd. Vi kommer att ha personal dygnet runt till skillnad från förut. Jag hoppas människor förstår att vi inte erbjuder lägenhet till riktigt farliga personer, säger Maria Berthilsson, chef för myndighetsavdelningen och tidigare ansvarig för det gamla boendet på platsen.

I dag bor 11 personer på evakueringsboendet på Klockarbergsskolans tomt i Brandbergen.