ANNONS

De tar till nävarna i kampen mot drogerna

Farsta centrums säkerhetschef Stefan Karlsson tar till nävarna för att få lugn i centrum.

I en nyöppnad boxningslokal håller han i träningar med föreningen Ung & Stolt.
ANNONS

Tidigare gjorde de livet surt för varandra; ungdomarna som drev runt i Farsta centrum och centrumets säkerhetschef Stefan Karlsson.

Nu träffas de flera gånger i veckan för att göra upp – i boxningsringen. Platsen är föreningen Ung & Stolts nya samlingslokal på Farstaplan. Farsta centrum bjussar på lokalen och Stefan Karlsson håller i träningarna.

– Jag har hållit på med boxning i 30 år och har drömt om att dra igång nåt sånt här i Farsta, säger han.

Föreningen Ung & Stolt arbetar mot droger och kriminalitet bland unga. Samarbetet med Farsta centrum har pågått ett tag. Redan under fjolårets kravaller nattvandrade medlemmarna för att hjälpa polis och väktare att hålla gatorna lugna.

Målet med boxningen är att fler unga ska hitta något meningsfullt att göra – vilket i sin tur kan göra att det blir mindre stök i centrum.

– Det går inte att satsa på fler väktare eller poliser. De här ungdomarna måste man möta istället, säger Stefan Karlsson, som hävdar att han redan ser resultat.

– Tittar man på väktarnas rapporter har det varit en väldigt lugn sommar. Vi har inte längre några problem med ungdomsgäng som drar runt i centrum.

Boxningsträningarna äger rum fem dagar i veckan. För ett par veckor sedan var proffsboxaren och världsmästaren Mikaela Laurén där och gav tips. Ung & Stolts grundare Shervin Mehdi Nejad tror stenhårt på boxningens positiva effekter.

– Man får ut aggressioner, man lär sig disciplin och man blir starkare som grupp när man tränar och kämpar tillsammans, säger han.

ANNONS

Som exempel nämner han ett par av föreningens medlemmar som tidigare brukade röka hasch.

– Sedan de började träna röker de inte ens vanliga cigaretter.

Kravet för att få vara medlem i Ung & stolt är att man är drogfri. Tester görs en gång i veckan. Att boxas är dock inget krav. Källaren på Farstaplan ska fungera både som tränings- och samlingslokal.

– Alla vill inte boxas. Här finns en soffa och tv-spel så man kan komma hit och bara hänga, säger Shervin.

Fakta

Lokal förening stöttar utsatta

Ung & Stolt är en lokal förening som stöttar utsatta personer i åldern 13–29 år.

Föreningen grundades 2012 och har 40–50 medlemmar.