ANNONS

De tar ton för flyktingar

Välgörenhetskonsert, fiskauktion och kläd­insamlingar. Värmdöborna tänker kreativt i sin strävan att hjälpa till i flyktingskatastrofen.

Nu går artister samman i Värmdö och jobbar gratis för att samla in pengar.
ANNONS

– Vi hoppas att vi kan sprida ordet för att få Värmdöborna att komma och visa sitt stöd för människor i nöd, säger Värmdöbon och musikalartisten Victor Molino Sanchez.

Bilden på den lilla avlidna pojken Alan Kurdi som spreds i media, fick honom och många andra att öppna ögonen för den rådande flyktingkatastrofen.

På lördag den 3 oktober anordnar han och 14 andra artister och musiker därför en konsert på Gustavsbergsteatern för att hjälpa människor på flykt från krig och terror.

– Det var nog många som hajade till och förstod allvaret när bilden på den lilla pojken spreds. Det fick mig att känna att jag måste göra någonting. På det här sättet hoppas jag kunna inspirera människor att hjälpa flyktingar, säger Victor Molino Sanchez.

Victor Molino Sanchez ringde Gustavsbergsteatern, som gärna lånade ut lokalen, och satte i gång med att kontakta vänner som är artister och musiker.

Gunilla Backman, Philip Jalmelid, Annica Edstam och Kristina Lindgren är några av dem som fyller Gustavsbergsteatern med sina röster på lördag klockan 19.

Alla ställer upp gratis. Biljettpengarna – 200 kronor styck – går till FN:s hjälporgan Sverige för UNHCR.

– Jag skrev och frågade mina kollegor. Det var bara ja rakt upp och ner. Alla sa ja ja, ja, direkt, säger Victor Molino Sanchez.

Men artisterna är inte de enda som vill hjälpa till. För några veckor sedan skrev Lokaltidningen Mitt i om att Värmdö kommuns växel blivit nedringd av människor som undrade hur de kunde stödja flyktingar. Fler än någonsin anmälde också intresse för att bli familjehem till ensamkommande flyktingbarn och många lokala insamlingar drogs i gång.

ANNONS

Sätten att hjälpa till skiljer sig dock åt. Medan några anordnar konsert eller samlar in kläder säljer andra fisk.

Värmdöbor som letade varor till fredagsmyset på Ica Maxi kunde nog inte undgå fiskauktionen som hölls på sena eftermiddagen. Även där gick intäkterna för både hummer, laxar och musslor oavkortat till UNHCR.

Jack Plüss, som jobbar i fiskdisken, tog initiativet till auktionen. Det började med att han, via en utbildning, fick i uppdrag att göra en butiksaktivitet för att försöka sälja utvalda produkter.

Han tog det hela ett steg längre.

– Jag tänkte att nu när världs­läget är som det är så kan det vara bättre och roligare att kunna bidra till välgörenhet, säger han.

Totalt samlade fiskauktionen in 2 000 kronor.

På lördag ordnar Philip Jalmelid, Victor Molino Sanchez, Kristina Lindgren och Nils Närman-Svensson välgörenhetskonsert i Gustavsbergsteatern.

Fakta

Värmdö har tagit emot 23 flyktingar

Länsstyrelsens förslag på överenskommelse och bosättning för nyanlända invandrare till Värmdö kommun 2015 är 60 personer.

Till och med den 3 september har kommunen tagit emot 23 nyanlända.

Antal hyreskontrakt för nyanlända är nu 56. Hittills har fyra bostäder tilldelats.

Utmaningarna med att ta emot flyktingar är för Värmdö, enligt kommunen, bostäder, integration och samordning mellan myndigheter.

Källa: värmdö kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.