ANNONS

De tävlar om Hågelbys framtid

Botkyrka kommun har inte gett upp planerna för Hågelby. I början av nästa år vill kommunen skriva avtal med en vinnare och partner.
Botkyrka kommun har inte gett upp planerna för Hågelby. I början av nästa år vill kommunen skriva avtal med en vinnare och partner.
Regnskog i stora växthus med levande djur och dinosauriemodeller är en av visionerna.
Regnskog i stora växthus med levande djur och dinosauriemodeller är en av visionerna.
Botrygg vill bygga 55 bostäder i så kallade Skånelängor i en del av området.
Botrygg vill bygga 55 bostäder i så kallade Skånelängor i en del av området.
Kafferosteriet Johan & Nyström vill vara med om det blir matcentrum.  Två tävlande är inne på att skapa en  vattenlek likt Skara sommarland.  Tre av bidragen vill göra Hågelby till centrum för hästsport och ridning.
Kafferosteriet Johan & Nyström vill vara med om det blir matcentrum. Två tävlande är inne på att skapa en vattenlek likt Skara sommarland. Tre av bidragen vill göra Hågelby till centrum för hästsport och ridning.
Elva bidrag tävlar om Hågelbys framtid. I december avgörs vilket som ska bli verklighet.

Miljardbolaget från Norge har åter fått hopp om familjeparken. Nu har de dock fått konkurrens av bland annat en urtidspark och ett matcentrum.
ANNONS

Kommunens tjänstemän och politiker sätter nu tänderna i bidragen som ska göra Hågelby till ett ännu större turistmål än det är i dag. Förra veckan sprättade kommunens projektledaren Krister Stralström upp kuverten med de elva tävlingsbidragen.

– Jag är positivt överraskad av intresset. Jag hade trott på en handfull bidrag, säger han.

Både stora och små aktörer vill vara med och forma Hågelbys framtid. Skanska samarbetar med den intressent som Lokaltidningen Mitt i berättade om i våras, för att få bygga Ekotopia, som bland annat innehåller levande djur i regnskogsmiljöer och dinosaurier i fullstor storlek.

Ny i leken är arkitektbyrån Urban Design. Byrån vill skapa ett kulinariskt centrum i Hågelby och har kontakt med flera intressenter som vill vara med och ge besökarna matupplevelser i olika former. Rosendahls Trädgårdar på Djurgården ingår i deras nätverk, liksom ett bryggeri och kafferosteriet Johan & Nyström som i jakten på nya lokaler funderar på att flytta från Botkyrka.

– Besökarna skulle kunna få se hur rosteriet jobbar, säger Johan Damgaard från Tullingeföretaget.

Urban Design tillhör de intressenter som inte vill bygga särskilt mycket nytt i Hågelby.

– Vi vill använda omgivningarna till ekologisk odling i stället, säger arkitekten Helena Glantz.

Två olika företag vill bygga ett vattenland i Hågelby, däribland Adolfsen Group som fortsätter med konceptet med en familjepark där det bland annat också ryms en sagoby.

Den tidigare Gröna Lund-ägaren Familjen Lindgren är dock utlöst från samarbetet efter ett avtal med norrmännen, berättar Runar Rønningen från Adolfsen Group.

ANNONS

– Vi har lagt ner tiotals miljoner kronor på planering redan. Det kastar vi inte bara bort. Vi är också väldigt ”musikaliska” i förhållande till hur kommunen vill ha det, säger Runar Rønningen.

Tjänstemännen Botkyrka kommun ska nu utvärdera vad de olika förslagen skulle kunna innebära i form av exempelvis nya arbetstillfällen och miljöpåverkan.

Kommunen har tidigare klargjort att man kan komma att kombinera idéer från olika bidrag, men vill ha en stabil samarbetspartner med ekonomi för framtiden. Även arkitektur och hur gestaltningen smälter in i omgivande miljö spelar roll.

I slutändan är det en jury bestående av politiker från både majoritet och opposition som korar vinnaren. Oppositionsrådet Jimmy Baker (M) kan mycket väl ingå i den gruppen.

– Vi tar tacksamt emot alla bidrag. Gamla som nya. Nu ska juryn sättas samman, säger han.

Fakta

Här är samtliga tävlingsbidrag

Utomhusevenemang: Stockholmsmarknader AB vill skapa skapa Stockholms centrum för utomhusevenemang, såsom marknader och motorträffar.

Vattenland: Adolfsen Group vill bygga en nöjespark i stort sett efter det tidigare kända konceptet. Även Vi Invest AB vill bygga vattenland och camping, men också bostäder.

Urtidspark: Ekotopia beskrivs som lustfyllt lärande i en levande miljö, med djur och dinosaurier. Bakom finns Scandinavian Edutainment/Skanska.

Hästsport: Tre bidrag vill göra Hågelby till ett centrum för hästsport. Ett bidrag kommer från Hågelby Horse Center/PW Equestrian. Filippa Park-gruppen har vid sidan av det idéer om exempelvis beridet bågskytte, kunskapscentrum och terapi med häst. Botkyrka Ridsällskap vill fortsätta med nuvarande verksamhet men bygga ut.

Bostäder: Botrygg vill se 55 bostäder (Skånelängor) på en liten del av området.

Värdshus: Stefano Romano vill driva värdshus och konferens. Bejan AB vill också starta ett orangeri.

Mat: Urban Design vill skapa ett kulinariskt centrum med olika aktörer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.