Min lokala hjälte

De testar stans första pizzomat

Roberta Linde Wallberg, Jasmine Zerhouni och Yetbarek Mekonnen hugger in på automatpizzan i Midsommarkransen. De blev positivt överraskade och gillar nymodigheten.
Roberta Linde Wallberg, Jasmine Zerhouni och Yetbarek Mekonnen hugger in på automatpizzan i Midsommarkransen. De blev positivt överraskade och gillar nymodigheten.
Godis, kakor och kaffe är vi vana vid.

Men nu finns det även automater med pizzor.

Lokaltidningen Mitt i lät tre ungdomar betygsätta Kransens och Stockholms allra första pizza-automat.

Det doftar nygräddad pizza i Darios Nasrolahis lilla butik i Midsommarkransens tunnelbanestation.

– Jag läste om den här automaten på en Facebooksida och tyckte att den skulle passa här. Jag tror verkligen på den här idén, säger Darios entusiastiskt.

Kunden betalar med kort eller kontanter, väljer mellan två olika sorter, trycker på knappen och vips – två minuter senare är det klart. Ut ur automatens nedre del kommer en färdiglagad pizza.

Men hur går det till?

– Det är en riktig ugn i pizzamaskinen. Det är precis som bullarna på Pressbyrån, som är bake off. Pizzorna är till hälften tillagade och fryses in och placeras i en kartong. Vid tillagning flyttas de sedan in i ugnen där de gräddas klart i 240 grader, berättar Pierre Alwani på Kioskomatic AB, som lanserar det nya konceptet.

Liknande automater finns i Holland, Tyskland och Italien. I Sverige finns bara tre sedan tidigare, i Uppsala och Södertälje.

– Det här är maten för folk på språng som måste ha något snabbt. Som stressar till möten, eller ska i väg på resa. Det passar i vår tidsålder, där allt ska vara tillgängligt, säger Pierre Alwani.

45 kronor kostar det. Men hur smakar det då? Håller automatpizzorna måttet? Lokaltidningen Mitt i låter tre hungriga elever från Brännkyrka gymnasium, Roberta Linde Wallberg, Yetbarek Mekonnen och Jasmine Zerhouni, mätta magen och samtidigt sätta betyg på pizzorna. Panelen testar Capricciosa och Mexicana.

Pizzorna får överlag mer än godkänt i testet.

– Jag är förvånad, jag trodde att de skulle vara mycket sämre än pizzorna från pizzerian. Men det var de inte. Mexicanan får toppbetyg av mig, den smakade asbra, starkt och gott med jalapenon på, säger Roberta.

De tre säger att de befarade att pizzans botten skulle vara svampig, ”som en mikrad Billys”, men att den faktiskt var krispig och god.

Några få invändningar har de dock. En av köttbitarna på Mexicanan var fortfarande lite fryst och ytan något bränd. Och 45 kronor för en pizza på 30 centimeter i diameter kanske är i dyraste laget.

– Om det kom en burkläsk också, då skulle jag köpa den på en gång, säger Yetbarek.

Pierre Alwani säger att man märkt ett uppsving för varuautomater utomlands, och tror att efterfrågan kommer att öka även i Sverige.

– På 1960-talet var det ju väldigt vanligt med automater här, med allt från tidningar till varmkorv. Men de försvann på 80- och 90-talen. Nu tror jag att tiden är mogen igen, säger han.

Jag är förvånad, jag trodde de skulle vara mycket sämre än pizzorna från pizzerian.roberta Linde Wallberg

Fakta

Så tyckte testpanelen om automatpizzorna