De tipsar om litteraturen du inte vill missa

I dag är det hög tid att ta sig an litteratur av eller med kvinnor. Vi bad tre personer med koll ge er sina bästa boktips.
I dag är det hög tid att ta sig an litteratur av eller med kvinnor. Vi bad tre personer med koll ge er sina bästa boktips.
I dag är det den internationella kvinnodagen och vad passar då bättre än att påminnas om historiens och litteraturens många starka kvinnor.

Mitt i bad tre personer med järnkoll på bra böcker att ge er läsare sina bästa tips.

Kerstin Hassner, kultur- och bibliotekschef i Danderyds kommun:

– Jag vill tipsa om ”Den blå klänningen” av fransyskan Michèle Desbordes.

– Den i formatet lilla romanen handlar om konstnärinnan Camille Claudel, en gång en lysande skulptör, elev och medarbetare till den store skulptören August Rodin. I trettio år sitter Camille på ett mentalsjukhus i närheten av den sydfranska staden Avignon. Hon har spärrats in av sin familj och väntar alla dagar på en stol i parken på sin älskade broder Paul Claudel, poeten, författaren och diplomaten

– ”Den blå klänningen” är en mästerlig liten bok, målande, poetisk, och helt underbar tecknar den en fin bild av ett kvinnoöde, säger Kerstin Hassner.

Kerstin passar även på a tipsa om böckerna ”Ru” av vietnamesiska författarinnan Kim Thúy och ”Domaren” av den engelske författaren Ian McEwan.

Annemo Flank, platsansvarig och bibliotekarie vid Enebybergs bibliotek, tipsar om Linda Olssons ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger”.

– Veronika söker ensamheten i ett hus på landet för att hitta sig själv i en sorgeprocess. Astrid är grannen som har valt ensamheten där hon bor i sitt hus på landet. 30-åriga Veronika och 80-åriga Astrid möts mitt i ensamheten.

– Vi läser för att få veta att vi inte är ensamma, sade C.S. Lewis en gång. Det är ord som följt mig i många år sedan jag läste dem första gången. Jag har märkt att jag ofta väljer böcker utifrån min egen livssituation för att söka stöd, styrka och tröst.

– Jag kan ha svårt att minnas handlingen i en bok, men är den bra så är det framför allt språket, miljöerna, känslan och närvaron jag bär med mig efteråt. Det här är en sådan bok en helt fantastisk berättelse om kärlek, sorg och vänskap, säger Annemo Flank.

Eva Savazzi, bibliotekarie vid Stocksunds bibliotek, har valt boken ”Jag är Malala” av Malala Yousafzai och Christina Lamb:

– Denna bok borde läsas av alla tonåringar, så att de inser hur viktig det är att skaffa sig en utbildning, och att inte betrakta skolgången som en självklarhet, eller i värsta fall som någonting som man bara tvingas göra och inte behöver ta på allvar.

– Jag kände mig så tacksam för att jag växte upp i ett land (Filippinerna) där man gör allt för att skicka sina barn till skolan och se till att de får en bra utbildning, trots att merparten av befolkningen har ekonomiskt sett svårt att göra det. I mitt ursprungsland är det också vanligt att kvinnor är bättre utbildade än män. Jag har svårt att tänka mig ett sätt att leva, där kvinnorna förbjuds att gå till skolor och får istället lära sig att deras plikt är att gömma sig hemma och tjäna sina män.

– Är det inte ironiskt att, i stället för att tysta Malala med ett skott, har talibanerna gett henne en mycket starkare röst, som hörs nu över hela världen? Att hon vägrade låta sig tystas och kämpade ännu hårdare för alla kvinnors rätt till utbildning, vilket har väckt uppmärksamhet i hela världen?

– Tack Malala, din styrka och röst kan inspirera till förändring i hela världen.

– Du är en förebild.