Förslaget till lagen om utvidgad informationsplikt är ett av de mest omdebatterade i Tidöavtalet. Det innebär att anställda i kommuner och på myndigheter ska bli skyldiga att kontakta polisen och Migrationsverket om någon lever i Sverige utan tillstånd.
På en presskonferens meddelade regeringens utredare Anita Linder att hälso- och sjukvården, skolan och socialtjänsten ska undantas från lagen. Enligt utbildningsminister Johan Pehrson (L) undantas även bibliotekspersonal.
– Det finns en risk att man inte vågar söka vård om uppgifter lämnas vidare, sade Linder bland annat på presskonferensen.
"Lära ut, inte visa ut"
Enligt utredningen ska skolan undantas från lagen då det annars finns en risk att barn och unga inte får eller vågar utnyttja rätten till skolgång, samt att det annars finns en risk för att Sverige inte lever upp till barnkonventionen.
David Gustafsson, ordförande för Sveriges Lärare Stockholm, ser positivt på att utredarna delar den oro för risker som han själv har sett i detta förslag.
David Gustafsson, ordförande för Sveriges Lärare Stockholm.
Sven Jansson
Han hoppas nu att regeringen tar utredarnas oro på allvar.
"Jag har alltid sett det som en självklarhet att vi inte ska ingå i detta och inte ange våra elever. Jag tycker att det är bra att skolan undantas men jag har sett det som en självklarhet," skriver han i ett mejl till Mitt i.
"Vi vill lära ut, inte visa ut," fortsätter han.
"Hade varit otänkbart"
Att även sjukvårdspersonal undantas välkomnas av Emma Jonsson, ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning.
"Man har lyssnat på oss. Alla ska känna sig säkra och våga söka hälso- och sjukvård när det behövs", skriver hon i ett sms till Mitt i.
Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.
Stefan Källstigen
Johan Styrud, Stockholms läkarförening, säger att det varit otänkbart med en sådan plikt:
– En helt orimlig bestämmelse, som man helt skulle ha struntat i, säger han.
Kan skada förtroende för socialtjänsten
Anita Linder förklarar varför socialtjänsten bör undantas och poängterar att det är mycket sällsynt att socialtjänsten har kontakt med personer som saknar rätt att vistas i landet.
Hon påminner också om att socialtjänsten redan i dag har en skyldighet att lämna uppgifter vid begäran från exempelvis polis eller Migrationsverket.
– Risken för att man inte vågar vända sig till socialtjänsten tycker vi är så allvarlig att socialtjänsten inte ska omfattas. Det kan också skada förtroendet för socialtjänsten som redan i dag har vissa bekymmer med desinformationskampanjer, säger hon.
De berörs av plikten
Sex myndigheter kommer att omfattas av informationsplikten. Det handlar om Arbetsförmedlingen, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Kriminalvården och Skatteverket.
– Skatteverket kommer få den största betydelsen i det här sammanhanget, säger Anita Lidner.
För den som inte följer informationsplikten väntar disciplinpåföljder.
– Man kan få löneavdrag, det är oftast den vanligaste påföljden, säger Anita Linder.
Texten uppdateras...