De uppehöll tjuv tills polisen kom

Oscar Diaz Forsberg och Anton Burström i Trollbäcken uppehöll den misstänkte inbrottstjuven tills polisen kom.
Oscar Diaz Forsberg och Anton Burström i Trollbäcken uppehöll den misstänkte inbrottstjuven tills polisen kom.
Anton och Oscar, båda 14 år, hjälpte polisen att få fast en misstänkt inbrottstjuv. Men åklagaren bestämde att mannen, som dömts för liknande brott tidigare, skulle släppas.

Nu måste polisen hitta mannen igen.

Anton Burström och Oscar Diaz Forsberg, båda 14, var nära att bidra till att ett av de över hundra inbrott som begåtts i Tyresö i år enkelt kunnat gå vidare i rätts­maskineriet.

– Vi var ute och cyklade vid niotiden på kvällen när vi såg en bil med bara en registreringsskylt i området. Jag visste att en person hade haft inbrott under natten och ville inte att han skulle drabbas igen, säger Anton Burström.

Anton ringde sin mamma och pappa som var ute och gick med hunden. De i sin tur larmade polisen. Oscar höll vakt vid vägen medan Anton närmade sig villan där den misstänkte tjuven tagit sig in.

– Rutan vid dörren var krossad. När en man kom ut rann det blod nedför hans händer och han sög på ett sår på ett finger. Han hävdade att han hade gått in i huset för att stoppa några killar som gjort inbrott i huset, men som försvunnit bort på moped, berättar Anton, som i den stunden hade fått hjälp av en annan granne.

Strax kom flera civilklädda poliser till villan och den misstänkte tjuven, en Tyresöbo i 35-årsåldern som nyligen dömts för en annan stöld, fördes till polisstationen i Nacka.

Där bestämde dock en åklagare att han skulle släppas. Vice chefsåklagare Anneli Hanström förklarar:

– Jag känner inte till det enskilda fallet, men för att en person ska frihetsberövas måste det finnas risk för att denne påverkar ­utredningen, lämnar landet eller är dömd för liknande brott i nära tid. Sedan är det upp till varje åklagare att göra en sammanvägd bedömning i varje enskilt fall.

Polisen i Tyresö uppmanar ofta ­Tyresöborna att gå med i grannsamverkan och att tipsa polisen om pågående inbrott. Vad sänder det här ut för signaler?

– Det är jättebra att man gripit in. Att han inte häktades betyder inte att han inte kan dömas och få ett straff senare. Eftersom mannen fortfarande är misstänkt för brott ska polisen jobba vidare med utredningen, säger Anneli Hanström.

Men hos polisen har det som från början såg ut som ett enkelt brott att lösa ännu inte lösts. Händelsen när Anton Burström och Oscar Diaz uppehöll den misstänkte tjuven inträffade i juni. Först nu ska polisen åter försöka få tag på mannen.

Den polisinspektör som nu arbetar med utredningen menar att åklagarens beslut i somras väckte bestörtning bland de inblandade poliserna.

– I det här fallet rörde det sig om en känd kriminell person som senast avtjänade ett fängelsestraff för stöld för ett år sedan och vars prövotid ännu inte ens hade gått ut. Dessutom är mannen svår att få tag på, vilket kan göra att en fortsatt utredning drar ut på tiden.

Varför försöker ni få tag på mannen först nu?

– Vi har hela tiden fått in grövre brott som kommit emellan, säger polisen.

Mannen som drabbades av inbrotet tycker att åklagarens beslut att släppa den misstänkte Tyresöbon på fri fot är märkligt. Om polisen hade fått något mer tid hade fallet troligen kunnat lösas snabbt, menar han.

– Man kan ju inte vara så mycket mer inblandad i ett brott än den här mannen var. Han hade ju till och med tagit fram en ryggsäck och börjat packa ihop saker. Eftersom jag hade inbrott natten innan blev jag av med nycklar, dykarklocka och pengar då. Jag tror ju att det var samma tjuv som kom tillbaka för att plocka åt sig mer, säger han.

Rutan vid dörren var krossad. När en man kom ut rann det blod nedför hans händer och han sög på ett sår på ett finger.Anton Burström, 14

Fakta

Få inbrott går till åklagare

*Till och med den 14 september.Källa: Polisen