De förverkligade sin krogdröm

Isabel, Ann-Sofie och Mattias driver Spiltan sedan 2013.
Isabel, Ann-Sofie och Mattias driver Spiltan sedan 2013.
Det svenska blandas upp med italienska influenser.
Det svenska blandas upp med italienska influenser.
Gåsen Greta äter gärna överbliven mat från restaurangen.
Gåsen Greta äter gärna överbliven mat från restaurangen.
De saknade själva en mysig restaurang att gå till i Väsby.

Då tog de saken i egna händer och öppnade Spiltan.

– Att ha en egen restaurang har varit en dröm, säger Mattias Brindeby.

Snön ligger vit på fälten kring den faluröda gamla stugan med vita knutar. Tidigare har det lilla huset fungerat både som tvättstuga och jaktstuga. Under andra världskriget sov soldater i stugan. I dag inhyser den en populär och lite hemlig krog.

– Vi har aldrig annonserat eller velat synas så mycket, säger Ann-Sofie Larsson-Brindeby som driver Spiltan tillsammans med maken Mattias och dottern Isabel.

Ryktet har spridit sig ändå. Från mun till mun och via sociala medier.

– Vi har plats för 45 middagsgäster per kväll och för det mesta är det fullbokat, säger hon.

Inne i stugan skapar kaminen och de låga takbalkarna hemtrevnad. Men stugans historia gör sig påmind med jämna mellanrum. Soldaternas vaktscheman har hittats på övervåningen och några veckor efter att de öppnat i maj 2013 stannade plötsligt en färdtjänsttaxi ute på tomten.

– Där kom Movits 94 år som inte hade varit här på 70 år. Han hade sovit här i stugan som soldat. Han tog en kaffe och macka med leverpastej. Det kändes nästan som om han kom och välsignade Spiltan, säger Ann-Sofie.

I dag hänger foton på väggarna som Ann-Sofie tog under en resa på Sicilien vilket också är en påminnelse om hur Spiltan förändrades från café till restaurang.

Under resan träffade de 24-årige kocken Giovanni som nappade på idén att komma till Sverige för att jobba under en vinter. Polaren och servitören Silvio hakade på.

– De anlände i november och det var helt kolsvart här ute när de kom. Vi inhyste dem i den lilla stugan som finns här bakom, berättar Mattias och pekar på ytterligare en liten röd stuga på baksidan.

Ett kök inreddes och Giovanni skapade en meny bestående av sicilianska delikatesser som snabbt blev omtalad. När den sicilianska duon begav sig hemåt framåt vårkanten tog Ann-Sofie och Mattias själva plats i köket.

– Vi är en restaurang med förändring, säger Ann-Sofie.

– Vi vill hela tiden bli bättre och bättre och vi strävar efter att gå mer mot italienska smaker igen, tillägger Mattias.

Bättre men inte nödvändigtvis större – det är ambitionen inför framtiden. Familjen återkommer flera gånger till att de jobbat enkelt och gjort det mesta arbetet själva.

– Den här drömmen har blivit verklighet tack vare att vi jobbar som vi gör, säger Mattias.

Och de tror att deras egen inställning smittar av sig hos gästerna. Det familjära är en viktig del av framgångsreceptet.

– Ibland när gästerna vill dansa tar vi ned en högtalare och flyttar på några bord, säger Ann-Sofie och tänder en liten blinkande discolampa i taket.

– Det här är inte en gourmetkrog. Det här är vårt vardagsrum.

Fakta

Tipsa oss om dolda pärlor!

Spiltan ligger långt ifrån centrum och tätbebyggelse men har ändå blivit ett dragplåster. Vi vill skriva om fler dolda pärlor och smultronställen i Väsby – vilka är dina favoriter?

Tipsa oss på vår Facebooksida!