ANNONS

De vågar skylta på vägarna

Rainer, Tomas, Nina, Sari och Jari kör alla runt i Botkyrka med skyltar som har personlig koppling till deras liv och historia.
Rainer, Tomas, Nina, Sari och Jari kör alla runt i Botkyrka med skyltar som har personlig koppling till deras liv och historia.
Botkyrkaborna som har samlats på grusplanen i Tullinge har alla något gemensamt – de är vana vid att folk höjer på ett och ett annat ögonbryn åt dem på vägarna. Så blir det när man kör runt med registreringsskyltar som "Mamma" och "Fattig".
ANNONS

– Brukar de följa efter och fota dig också?

Diskussionen är i full gång mellan de fem bilförarna på grusplanen i Tullinge. När man åker omkring med en personlig registreringsskylt får man räkna med en hel del uppmärksamhet.

För Tomas Säljén och hans gröna Volvo är det ingen ovanlig syn att andra bilförare kör förbi och fladdrar med 20-lappar genom rutan. Det kan låta rätt konstigt, om det nu inte vore så att Volvon har registreringsskylten ”Fattig”. Allt började för flera år sedan när Tomas Säljén kom över en Jaguar till ett förmånligt pris – trodde han.

– Jag köpte en billig Jaguar som lagas dyrt så då blev det fattigskylten och den har jag haft i alla år sedan jaggan gick sönder, berättar Tomas Säljén.

Nina Emamis vita Hummer är populär hos många barn som ofta tjuter av glädje när de ser registreringsskylten ”Mamma”. Eftersom hon är lärare och mor till fem barn var valet rätt givet.

– Jag vill inte vara som de flesta andra, utan vill och vågar sticka ut. Samtidigt är ju bilen en viktig del i vardagspusslet och jag strävar efter att få guldkant på så många pusselbitar som möjligt, berättar Nina Emami.

Både hon och Tomas Säljén är vana vid att deras skyltar fotas av, läggs ut på nätet och att folk gärna kör upp bakom för att få sig en närmare titt.

Jari Koponen och Sari Jokinen har svängt upp på grusplanen i varsin Mercedes, och här råder det ingen tvekan om de finländska rötterna. Skyltarna Finland och Suomi1 hör båda hemma i Tullinge.

– Jag är finne så man ska vara lite patriotisk. Finland hade jag först på min amerikanska bil men jag är ingen jänkare. De flesta gillar den och säger att det är bra att man visar var man kommer ifrån, säger Jari Koponen.

ANNONS

Men visst finns det de som inte alls tycker att man ska sticka ut. Sari Jokinen berättar att vissa människor verkligen gör sitt bästa för att visa att de inte alls tänker uppmärksamma eller bry sig om skylten.

Rainer Sieberer har också lagt beslag på ett land, Schweiz. Flickvännen kommer därifrån och fick skylten i födelsedagspresent – och minst lika förtjusa är schweizarna.

– En gång körde jag förbi en fotbollsmatch och då var det hundratals människor som började applådera åt mig.

Fakta

Biltjuv inte okej

En personlig skylt gäller i tio år och ska ha två till sju tecken. Den får inte väckta anstöt, och ansökan godkänns bara om skylten är ledig och uppfyller Transportstyrelsens regler.

Registreringsskylten är personlig och får bara användas på ett fordon som du äger eller leasar.

I Botkyrka finns 145 personliga registreringsskyltar aktiva i trafik, bland andra 2HOT4U, GRANNEN, BARAMIN, FEEDME2, 20 LEGS, UBÅT, TOYCAR, SANTA, RAPTOR, NO ONE, X PUMAN och SVERIGE.

I Salem finns 18 personliga registreringsskyltar, bland andra CORONA, SPACE, 2CUTE4YOU, MY LADY, NYMÅLAT och GBPLATT.

Bland de underkända förslagen finns KÖRFORT, RÅNARE, BILTJUV, RACE ME, MR HELL, BEEITCH.

I Sverige finns runt 13550 personliga registreringsskyltar aktiva i trafik.

Källa: Transportstyrelsen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.